Vaše spory s bankou vyřeší arbitr

04.02.2004 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Je tomu již rok a jeden měsíc, co začal Otakar Schlossberger vykonávat funkci finančního arbitra České republiky. Málokdo ale ví, co se za touto funkcí skrývá, jaké spory řeší a s čím nám může arbitr pomoci, aby nás banka nezlobila.

1. ledna 2003 nabyl účinnosti nový zákon č. 229/2002 Sb., o finančním arbitrovi a v souvislosti s ním byl zřízen institut finančního arbitra České republiky. Od samého počátku funkci vykonává JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, který byl zvolen poslaneckou sněmovnou Parlamentu ČR na dobu pěti let. "Za ten rok se na nás obrátilo 126 osob, kterým jsme poskytli informace, radu nebo jsme zahájili spor", hodnotí své roční působení Otakar Schlossberger.

Finanční arbitr se zatím do povědomí široké veřejnosti moc nedostal. Občané v podstatě ani neví, v čem jim může pomoci. Ale ti, kteří se na něj obrátili svého rozhodnutí dozajista nelitují. "I když jsme např. spor řešit nemohli, lidé kvitovali, že existuje aspoň "někdo", komu to mohou říci a kde obdrží bezplatnou radu, jak postupovat dále", uvádí Otakar Schlossberger.

Finanční arbitr je zvláštní orgán pro tzv. mimosoudní vyrovnání sporů, které mohou vzniknout mezi poskytovateli služeb platebního styku a jejich klienty nebo mezi vydavateli s uživateli elektronických platebních prostředků. Finanční arbitr může při své činnosti uložit instituci pokutu až do výše 1 milionu Kč, a to i opakovaně.

Kompetence finančního arbitra

Finanční arbitr je v současné době kompetentní pouze k rozhodování sporů při provádění převodů v rámci České republiky a sporů mezi vydavatelem a držitelem elektronického platebního prostředku. U sporů vyplývajících z přeshraničních převodů nastanou kompetence finančního arbitra až v okamžiku vstupu České republiky do Evropské unie, tedy k 1. květnu 2004.

Jaké problémy finanční arbitr řeší?

Finanční arbitr může rozhodovat spory vznikající při realizaci tuzemského platebního styku a zúčtování operací s platebními kartami. V zásadě jde o dodržování zákonem stanovených lhůt pro zúčtování jednotlivých transakcí platebního styku. "Nejčastější dotazy byly směrovány na neoprávněné výběry platební kartou, neoprávněné užití platební karty, problémy s elektronickým bankovnictvím jako takovým a neprovedené příkazy k úhradě" poznamenal Otakar Schlossberger.

Finanční arbitr může řešit spory, při kterých částka převodu není vyšší než 50 tisíc eur, což činí v ekvivalencu cca 1,5 milionu Kč. V ostatních případech rozhoduje soud. Finanční arbitr však neřeší spory vyplývající z dodržování smluvních podmínek uzavřených mezi bankou a klientem při zřízení a vedení účtu platebního styku apod. Neřeší ani takové spory, o nich již rozhodl soud nebo již bylo ve věci samé zahájeno řízení před soudem.

Otakar Schlossberger k tomu dodává "Řada dotazů ale nebyla kompetentní, zejména se jednalo o stížnosti na neobdržení úvěru, problémy při stavebním spoření a nepřiznání státní podpory, chování zaměstnanců banky apod."

Jak probíhá řízení před finančním arbitrem?

Řízení před finančním arbitrem ČR se zahajuje, v souladu se zákonem č. 299/2002 Sb., o finančním arbitrovi, na návrh navrhovatele, tj. klienta instituce nebo držitele elektronického platebního prostředku. Řízení před finančním arbitrem je bezplatné a každý z účastníků nese své náklady řízení sám. Návrh může být podán písemně formou dopisu, ale může podán i na formuláři, jenž je uveden také v elektronické podobě na internetových stránkách arbitra, nebo faxem. Musí však obsahovat všechny náležitosti, které zákon vyžaduje, tj. následující:

  • označení účastníků řízení - přesná identifikace navrhovatele a příslušné instituce, tzn. jméno a příjmení, rodné číslo nebo datum narození a trvalé bydliště navrhovatele, příp. zplnomocněné osoby; u instituce - úplný název, identifikační číslo, pokud je navrhovateli známo, a sídlo firmy, 
  • doklad o tom, že instituce byla neúspěšně vyzvána k nápravě, tzn. doklad o tom, že se navrhovatel marně pokusil o vyřízení (reklamaci) předmětu sporu u instituce, 
  • úplné a srozumitelné vylíčení rozhodných skutečností
  • důkazní prostředky nebo označení důkazů, 
  • označení, čeho se navrhovatel domáhá
  • prohlášení, že navrhovatel nepodal v téže věci žalobu k soudu nebo k rozhodčímu soudu anebo rozhodci a že neuzavřel s institucí dohodu o mimosoudním vyrovnání a je si vědom závaznosti nálezu, 
  • plnou moc, je-li navrhovatel zastoupen na základě plné moci, 
  • datum a podpis navrhovatele.

Je-li navrhovatelem právnická osoba, návrh musí obsahovat prohlášení osoby, která návrh podepsala, že je oprávněna za navrhovatele jednat.

Arbitr potom prostuduje předložený návrh, zda odpovídá všem náležitostem. Bude-li nějaká náležitost chybět, vyzve arbitr navrhovatele k doplnění návrhu před zahájením řízení. Pokud bude vše v pořádku, bude zahájeno řízení před finančním arbitrem s tím, že navrhovatel bude vyrozuměn o této skutečnosti písemnou formou a převádějící instituce bude písemně požádána, aby se k případu vyjádřila v zákonem stanovené lhůtě. Lhůta činí 30 dní a může být, pokud o to instituce požádá, prodloužena o dalších 30 dní. Finanční arbitr je oprávněn vyžadovat po instituci doložení všech důkazních prostředků, o které požádá, včetně nahlížení do systémů této instituce. Za nesplnění této povinnosti může arbitr uložit instituci pokutu až do výše 1 milion Kč, a to i opakovaně, jestliže porušení povinnosti trvá.

Arbitr rozhodne ve stanovené lhůtě (viz výše) a prostřednictvím písemného nálezu informuje všechny účastníky řízení. Nález obsahuje výrok, odůvodnění a poučení o námitkách. Proti nálezu mohou zúčastněné strany podat do 15 dnů ode dne jeho doručení námitku. Arbitr potom rozhodnutím o námitkách nález potvrdí nebo jej změní. Toto rozhodnutí je již konečné. Není-li ani potom navrhovatel či příslušná instituce spokojena s výsledkem řešení svého sporu, může své práco uplatnit ještě u soudu.

Kontakt:
Finanční arbitr České republiky
JUDr. Ing. Otakar Schlossberger
Washingtonova 25, 110 00 Praha 1
tel: +420 221 674 600
fax: +420 221 674 666
e-mail: arbitr@finarbitr.cz
www.finarbitr.cz

Autor článku

Renata Pražáková


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ