Problémy Četransu se stupňují, finanční úřad chce 93 milionů Kč

07.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem 7. května (ČTK) - Ústecká spediční společnost Četrans čelí stále větším požadavkům věřitelů. O dlužné peníze se koncem dubna přihlásil i finanční úřad, který chce na daňových nedoplatcích 92,8 milionu korun. ČTK to zjistila z insolvenčního rejstříku. Četrans už čelil za poslední půlrok dalším pěti insolvenčním návrhům soukromých subjektů, ty ale chtěly menší sumy a firma se s nimi vyrovnala. Vyjádření ředitele firmy Karla Chromého se ČTK získat nepodařilo.

Sérii insolvenčních návrhů na Četrans začali vloni na podzim zaměstnanci, kteří se domáhali vyplacení dlužných mezd v řádu desetitisíců, pak ale začaly částky růst. Česká pojišťovna chtěla 17 milionů korun za dlužné pojistné, načež se s dlužníkem dohodla, to samé udělal začátkem dubna ve sporu o 18 milionů i výrobce pneumatik Barum Continental.

Teď chce peníze i stát a jde ještě o mnohem víc. Ústecký finanční úřad vyčíslil své pohledávky na 92,8 milionu korun, zejména za DPH a silniční daň. Dalších 86,8 milionu podle finančního úřadu dluží Četrans správě sociálního zabezpečení a zdravotním pojišťovnám.

Ředitel Chromý dnes sice telefon ČTK zvedl, kvůli časovému zaneprázdnění se ale nechtěl zatím více vyjadřovat. O dřívějších návrzích začátkem dubna řekl, že jsou účelové a situace se dá vyřešit i bez nich. "Během posledního půl roku se stalo módou tlačit dlužníka k zemi a šlapat mu na krk," řekl tehdy ČTK. "Někdy se s nimi domluvíte na určitém postupu, oni to odsouhlasí a pak znenadání podají takovýhle návrh," dodal.

Četrans v 90. letech patřil mezi nejvýznamnější české dopravce a měl i přes 3000 zaměstnanců, ale v posledních letech měl problémy a restrukturalizuje se. V insolvenci už před třemi lety byl. Od té doby nabízí k prodeji i několik nemovitostí, včetně velké administrativní budovy hned vedle ústeckého Lidického náměstí. Na svém webu uvádí, že v roce 2010 měl 260 zaměstnanců.

Problémy s věřiteli mají v poslední době i další menší severočeské spediční firmy. Například ústecký LKW Trans dala k soudu kvůli téměř třem milionům ČSOB, o podobnou sumu se vzápětí přihlásil i ústecký finanční úřad. Spolumajitele firmy Vladana Rychtáře se ČTK během dneška kontaktovat nepodařilo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK