Developer Amesbury chce postavit v Plzni stadion a obchod

11.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 11. května (ČTK) - Nadnárodní developerská firma Amesbury, která v Plzni vybudovala a vlastní dvě průmyslové zóny, chce postavit mezi Skvrňany a Křimicemi víceúčelovou sportovní halu pro 8000 lidí a obchodní dům. Jde o investici za dvě až tři miliardy korun podél západního obchvatu města, jehož první etapa se začne stavět letos. Na obchodní a sportovní zónu navazuje vize velkého bytového projektu, jež se teď neřeší, řekl dnes ČTK náměstek primátora Petr Rund (ODS).

"Jde o další potenciální rozvojové území města, takzvané Západní město. Amesbury přišla s myšlenkou, že by zastavěla velkou část území," dodal. Developer má připravený návrh využití území, celková plocha zaujímá 11 hektarů, z toho obchodně-sportovní pět. Jde o investora, který je podle Runda ve městě už zavedený a provozuje podobné projekty po celé Evropě. Není to experiment, dodal.

"Mělo byt tam vzniknout zařízení, jehož součástí bude zimní stadion pro 8000 diváků," uvedl Rund. Podle něj půjde o "O2 arenu v menším", využitelnou na řadu dalších akcí, která by byla součástí obchodního centra. Obdobný model, založený na synergických efektech, navrhuje Plzni švýcarský investor při dostavě fotbalového stadionu v centru.

Amesbury chce postavit halu na území, kde jsou dnes pole. Soukromé pozemky patří zčásti investorovi a na další části má smlouvy s vlastníky. "Požádali o změnu územního plánu na obchodní zařízení, s čímž měli kolegové z komise koncepce a rozvoje problémy, a tak investor navrhl změnu na sportovní zařízení. Komise už to schválila, nyní to musí projednat rada a zastupitelstvo," řekl Rund.

Podle něj může nový obchodní dům odlákat klienty Tesku na Borských polích nebo Plaze v centru, ale jde o investici soukromé firmy a její podnikatelské riziko a je otázkou, zda má město tento trh regulovat.

"Jsem zastáncem toho, aby se zařízení určitě začalo budovat, protože u západního okruhu nikdy nevznikne nic jiného než nějaká lehká výroba nebo obchody. Navíc bytová zástavba nikdy nebude navazovat na obří komunikaci a může být až za obchodním či výrobním územím," dodal Rund. Investor by postavil odbočku z obchvatu ze své peníze.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK