Nemocenská se má opět měnit

06.02.2004 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Od 1.1.2004 se změnila výplata dávek z nemocenského pojištění. Nemocní dostávají během prvních 14 dní nemoci méně peněz. Měsíc funguje nový systém a už se opět uvažuje o změně výpočtu a výplaty dávek při nemoci.

V rámci první fáze reformy veřejných financí došlo také ke změně v systému nemocenského pojištění. Od začátku roku se tyto změny projevily ve snížení výplaty nemocenské v prvních 14 dnech nemoci. Od 1.1.2004 se snížila procentní sazba pro výpočet nemocenského v prvních třech dne trvání pracovní neschopnosti z 50% na 25%, pro další dny zůstala zachována sazba ve výši 69% denního vyměřovacího základu. Dále se také snížila započítávaná částka denního vyměřovacího základu v první redukční hranici (do 480 Kč) na  90% v prvních 14 kalendářních dnech pracovní neschopnosti a došlo k prodloužení  rozhodného období,  z něhož se dávky vypočítávají ze tří na dvanáct měsíců.

Takto nastavený systém funguje o něco déle než jeden měsíc a už se hovoří o nových změnách. Ve středu vláda přijala věcný záměr zákona o nemocenském pojištění, který navrhuje ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach.

Co se má změnit?

Nemocenskou by v prvních 14 dnech neměl již vyplácet stát, ale místo nemocenské by měl náhradu mzdy v těchto dnech poskytovat zaměstnavatel. Tato náhrada by měla odpovídat přibližně současné náhradě, kterou má nemocný z nemocenské. Ministerstvo navrhuje, aby se za první tři dny vyplácela náhrada ve výši 35% vyměřovacího základu oproti současným 25%, v následujících dnech by se zvýšila na 70%. Tato náhrada by neměla být zdaněna a nemělo by se z ní platit pojistné. Zatím není stanoveno zda se náhrada bude vyplácet pouze za pracovní nebo za všechny kalendářní dny. V případě, že by se výplata prováděla za všechny kalendářní dny, mohla by procenta klesnout v prvních třech dnech na 25%, na další dny na 60%.

Při přesunu výplaty náhrady mzdy za nemoc na zaměstnavatele, by se měla snížit část pojistného placená zaměstnavatelem na nemocenské pojištění o nejméně 1,3% (na 2%), což podle ministerstva odpovídá očekávaným výdajům zaměstnavatelů za poskytovanou náhradu za nemoc v prvních 14 dnech nemoci zaměstnance.

Zaměstnavatel by měl mít možnost rozvázání pracovního poměru se zaměstnancem, který  léčebný režim nedodržuje a dobu pracovní neschopnosti zneužívá.

Od 15. kalendářního dne by  nemocenské dávky vyplácela Česká správa sociálního zabezpečení za kalendářní dny. Návrh předpokládá zavedení nového systému redukčních pásem pro zápočet výdělku, z něhož se bude nemocenská počítat.

 Příjem  bude  započítán do částky odpovídající
• průměrné mzdě z 90%
• jedno násobku
jedno a půl násobku průměrné mzdy ze 60%
• jedno a půl násobku
tří násobku ze 30%.

Procentní sazba za pracovní neschopnost do 183. dne bude vyšší cca 70%, po té by se měla snížit na cca 60%. A také by mělo být zrušeno zvýhodnění při souběžných pracovních poměrech. V návrhu se také zvažuje možnost omezit zvýhodnění pro poslance, soudce, státní zástupce atd., kteří mají nárok na plnou mzdu po dobu jednoho měsíce pracovní neschopnosti. 

Poslední navrhovaná změna by se měla dotknout také lékařů. Ti by mohli dostávat pokuty za „uznávání simulantů“.

Paragrafované znění zákona má ministr Škromach předložit vládě v září letošního roku.

Zdroj: Materiál MPSV

 

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ