Akcionáři JPMorgan podpořili šéfa, FBI začala vyšetřovat ztrátu

15.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tampa 15. května (ČTK) - Akcionáři banky JPMorgan Chase & Co. dnes podpořili jejího šéfa Jamieho Dimona, na banku se ale kvůli případu vysoké ztráty z obchodování zvyšuje tlak. Okolnosti ztráty údajně začala vyšetřovat FBI a zkoumají je i úřady pro regulaci finančního sektoru. Dimon na výroční valné hromadě společnosti prohlásil, že banka bude disciplinárně stíhat ty, kdo jsou za ztrátu zodpovědní, a nevyloučil ani odnětí jejich odměn.

JPMorgan minulý týden uvedla, že přišla během šesti týdnů kvůli špatnému sestavení zajišťovacích transakcí minimálně o dvě miliardy dolarů a ztráta může dosáhnout až tří miliard USD. Kvůli případu v pondělí odešla šéfka investiční divize Ina Drewová. Její divize udělala chyby ve vysoce komplikovaných zajišťovacích transakcích sestávajících z derivátů na úvěrovou spolehlivost různých firemních dluhopisů ve vlastnictví banky.

"Uděláme správné věci. Může to zahrnovat i odnětí odměn," řekl Dimon na valné hromadě na Floridě. Akcionáři na ní zamítli návrh, aby banka rozdělila funkce generálního ředitele a předsedy správní rady, které nyní zastává Dimon.

Informovaný zdroj agentuře Reuters řekl, že newyorský úřad FBI zahájil předběžné vyšetřování okolností, které vedly ke ztrátě JPMorgan, a zjišťuje, zda nebyl spáchán trestný čin. Ztrátu zkoumá i Komise pro cenné papíry a burzy a americká centrální banka.

Akcie JPMorgan dnes posílily o 3,4 procenta. Od čtvrtka, kdy banka oznámila ztrátu, však stále ztrácí asi devět procent, což představuje přes 14 miliard dolarů tržní hodonty společnosrti.

JPMorgan, která je největší bankou v USA podle výše aktiv, byla jedinou americkou bankou, která zůstala zisková i v době finanční krize. To dodalo vysokou důvěryhodnost jejímu šéfovi, který vystupoval proti přísnějším regulacím v bankovnictví po finanční krizi. JPMorgan se vyhýbala rizikovým transakcím, které řadu dalších bank uvrhly do vážných problémů.

Aféra poškozuje pověst Dimona jako špičkového amerického bankéře, který si mohl dovolit ostře kritizovat rozsáhlé posílení finanční regulace. Politickým prosazovatelům tvrdé regulace to podle pozorovatelů dá záminku k protlačování co nejpřísnější podoby takzvaného Volckerova pravidla, které obecně bankám zakazuje obchodovat na vlastní účet.

Dimon říká, že Volckerovo pravidlo, o jehož přesné podobě se po dvou letech od přijetí rozsáhlého zákona o finanční regulaci stále mnoho neví, by se na ztrátové transakce JPMorgan nevztahovalo, protože šlo o zajišťovací operaci. Příslušná pasáž zákona je sice podle listu The Wall Street Journal velmi vágní. ale umožňuje obchody za účelem zajištění vlastních pozic, to znamená například zajištění proti problémům firem, jimž banka půjčila.

Pro vládu prezidenta Baracka Obamy je ztráta JPMorgan vítaným dokladem oprávněnosti jejich rozsáhlé reformy finanční regulace, kterou řada bankéřů a opozičních politiků kritizuje. Ani ministr financí Timothy Geithner však netvrdí, že pokud by reforma už plně fungovala, ztrátě JPMorgan by zabránila. "Zkouškou reformy není zabránit, aby banky dělaly chyby. Zkouškou reformy by mělo být, aby jejich chyby neohrozily širší ekonomiku, finanční systém a daňového poplatníka," řekl Geithner.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK