Prodej aut v Evropské unii se v dubnu snížil o 6,9 procenta

16.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 16. května (ČTK) - Počet registrací nových aut v Evropské unii v dubnu klesl o 6,9 procenta na 1,018 milionu. Největší automobilkou zůstal Volkswagen, jehož prodej se snížil o 5,8 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). Za čtyři měsíce roku se prodej snížil o 7,5 procenta na 4,33 milionu vozů.

Z největších evropských automobilových trhů v dubnu rostl prodej v Británii o 3,3 procenta a v Německu, které je největším automobilovým trhem v Evropě, o 2,9 procenta. Obě země si drží růst i za čtyři měsíce. Naopak ve Francii se prodej v dubnu snížil o 1,9 procenta, v Itálii o 18 procent a ve Španělsku až o 21,7 procenta.

V České republice prodej v dubnu podle ACEA stoupl o 13,5 procenta. Vysoký byl růst prodeje také v Maďarsku a Estonsku, činil téměř 16 procent. Naopak ve Finsku a Řecku se trh propadl o více než polovinu a o téměř 42 procent byl prodej nižší v Portugalsku.

Volkswagen prodal v dubnu přes 250.000 vozů. Z toho prodej české Škoda Auto stoupl o 3,3 procenta na 39.170 vozů. Volkswagen měl v dubnu na trhu téměř čtvrtinový podíl. Nižší byl i prodej Renaultu a Fiatu, amerických automobilek GM a Ford či japonských Toyota a Nissan. Naopak prodej jihokorejské automobilky Kia stoupl o téměř pětinu a mírně vyšší byl i prodej automobilek Hyundai, BMW a PSA Peugeot Citroën.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK