ÚOHS: V tendru na výstavbu laboratoří CEITEC v Brně byly chyby

16.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 16. května (ČTK) - Ve více než 400 milionovém tendru na výstavbu laboratoří přírodních věd Středoevropského technologického institutu (CEITEC) v Brně byly chyby. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) vrátil do hry o zakázku společnosti Průmstav a Zlínstav. ČTK to zjistila z webové sbírky rozhodnutí ÚOHS. Rozhodnutí úřadu je pravomocné.

Podle předsedy antimonopolního úřadu Petra Rafaje, který rozhodnutí podepsal, Vysoké učení technické v Brně, jež zakázku vypsalo, "nepřistupovalo stejně ke všem uchazečům, kteří podali více nabídek". Škola podle úřadu nabídky obou firem vyřadila, aniž je otevřela, přestože byly podány ve lhůtě stanovené zákonem. Podle ÚOHS to mohlo ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky.

Tendr se vrací do fáze posuzování nabídek. Zakázku napadlo více firem. Například Alpine Bau CZ nebo Hochtief ale se svými podáními neuspěly. Škola původně vybrala sdružení firem OHL ŽS, Unistav a Imos Brno.

Středoevropský technologický institut má vyrůst do tří let. Bude stát 5,2 miliardy korun. Institut propojí výzkum v přírodních vědách a technických oborech. Bude jej využívat na 600 vědců a více než 1200 studentů, ale i české a zahraniční firmy.

Celý projekt se skládá z více zakázek. Ta, kterou aktuálně zkoumá ÚOHS, je jednou z největších. Jde o tendr na stavbu laboratoří přírodních věd v areálu VUT v Brně pod Palackého vrchem. Vítěz má postavit celkem tři budovy. VUT tendr vypsala loni v květnu.

Kromě Masarykovy univerzity a VUT se na budování institutu podílí také Mendelova univerzita, Veterinární a farmaceutická univerzita, Výzkumný ústav veterinárního lékařství a Ústav fyziky materiálů Akademie věd. Brno se tak výrazně zviditelní na mapě celoevropsky uznávaných výzkumných center.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK