Španělsko potvrdilo propad HDP v 1. čtvrtletí a recesi

17.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Španělská ekonomika v letošním prvním čtvrtletí klesla o 0,3 procenta, což je stejné tempo propadu jako v předchozích třech měsících. Oznámil to dnes tamní statistický úřad, který tak potvrdil předchozí odhady. Nově ale zveřejnil strukturu HDP, ze které je patrné, že v mohutném propadu pokračuje stavebnictví.

 

V meziročním srovnání hrubý domácí produkt klesl o 0,4 procenta, zatímco v posledním čtvrtletí loňského roku ještě vykazoval růst o 0,3 procenta. Mezičtvrtletní data potvrzují, že španělská ekonomika je v recesi. To je za poslední tři roky už podruhé.

Výdaje domácností ve čtvrtletí meziročně klesly o 0,6 procenta, zatímco v předchozím čtvrtletí propad činil 1,1 procenta. Podle očekávání klesají výdaje ve veřejném sektoru, kde se propad prohloubil na 5,2 procenta z 3,6 procenta o čtvrtletí dříve.

Hrubá tvorba fixního kapitálu spadla o 8,2 procenta po propadu o 6,2 procenta v předchozím čtvrtletí. Podobně propad stavební výroby se prohloubil na 10,2 procenta z předchozích 8,2 procenta.

Z významnějších položek se ve čtvrtletí meziročně zvýšil pouze objem vývozu zboží a služeb, ale také zde je patrné zhoršení. Růst totiž zpomalil na 2,2 procenta z předchozích 5,2 procenta. Dovoz se dál propadá, v prvním kvartálu o 7,2 procenta po poklesu o 5,9 procenta v předchozím čtvrtletí.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK