Co týden dal? I 26 korun za euro!

18.05.2012 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Pokud sháníte eura na dovolenou, vězte, že kurz koruny k euru se může v následujících týdnech pohybovat i kolem úrovně 26 CZK/EUR. Více v našem pravidelném přehledu zpráv ze světa a Česka.

Posledních 7 dní ve světě

Evropská komise a Evropská centrální banka (ECB) pracují na krizovém scénáři, který počítá s nuceným odchodem Řecka z eurozóny. V rozhovoru pro belgický list De Standaard to řekl komisař EU pro obchod Karel De Gucht. Je to zřejmě poprvé, co někdo z představitelů EU potvrdil existenci takových plánů.
Více informací

Řecko vyplatilo celou splatnou jistinu 435 milionů eur (11,1 miliardy Kč) těm držitelům dluhopisů, kteří na rozdíl od velké většiny ostatních nepřistoupili letos na jejich výměnu. Dosluhující vláda tím chce zabránit vleklým soudním sporům v době, kdy se země po volbách ocitla v politickém patu a čekají ji nové volby, které mohou vést až k jejímu odchodu z eurozóny.
Více informací

Sociální síť Facebook Inc. zvýšila cenové rozpětí, za které plánuje prodat akcie v primární nabídce akcií. V prohlášení pro akciovou burzu firma uvedla, že chce prodat akcie za cenu v rozmezí 34 až 38 dolarů za akcii místo dříve uváděných 28 až 35 dolarů. Zvýšení cenového rozpětí je známkou vysoké poptávky investorů, píše agentura AP.
Více informací

Ministři financí členských zemí Evropské unie se v Bruselu dohodli na pravidlech kapitálové přiměřenosti. Banky v EU by na jejich základě měly posílit kapitálové rezervy. Dohoda mezi státy unie by měla umožnit to, aby normy začaly platit od příštího roku. Nyní o tom budou jednat země EU s europoslanci.
Více informací

Mezinárodní ratingová agentura Moody's snížila hodnocení dlouhodobé úvěrové a depozitní spolehlivosti 16 španělských bank včetně Banco Santander, která je největší v eurozóně. Zdůvodnila to podle agentury Reuters tím, že se oslabila schopnost španělské vlády pomáhat některým bankám.
Více informací

Vývoj české ekonomiky v prvních třech měsících letoška byl druhý nejhorší mezi 19 státy Evropské unie, u nichž dnes Eurostat představil údaje o hrubém domácím produktu. Hůře než ČR, v níž statistici hlásí mezičtvrtletní propad o jedno procento, na tom bylo jen Maďarsko (- 1,3 procenta). U osmi zemí EU, mezi kterými je i zadlužené Řecko, však Eurostat data neuvedl.
Více informací

Počet registrací nových aut v Evropské unii v dubnu klesl o 6,9 procenta na 1,018 milionu. Největší automobilkou zůstal Volkswagen, jehož prodej se snížil o 5,8 procenta. Vyplývá to z údajů, které zveřejnilo Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). Za čtyři měsíce roku se prodej snížil o 7,5 procenta na 4,33 milionu vozů.
Více informací

 

   

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Skupina ČEZ podepsala s Evropskou investiční bankou smlouvu o druhé části úvěru na podporu financování investičního programu obnovy a rozvoje distribuční soustavy v ČR až do výše 100 milionů eur, tedy asi 2,54 miliardy korun Kč. Uvedla to na svých stránkách.
Více informací

Tuzemským penzijním fondům v prvním čtvrtletí stoupl zisk meziročně o 161 milionů Kč na 1,49 miliardy korun. Na penzi si spořilo 4,69 milionu Čechů, na konci loňského roku jich bylo o 88.000 méně, informovala Asociace penzijních fondů. Míra zapojení obyvatelstva v penzijním připojištění převyšuje 70 procent ekonomicky aktivních obyvatel v ČR.
Více informací

Zájem Čechů o investice do zlata podle údajů dostupných od analytiků a prodejců nepolevuje. Nahrává tomu i jeho klesající cena. Češi tak investují do zlata desítky milionů korun měsíčně, vyplývá z ankety ČTK. Odborníci ovšem upozorňují, že do budoucna by mohl být zajímavější investicí nákup stříbra. Jeho cena je v totiž současnosti silně podhodnocena.
Více informací

Česká ekonomika se v letošním prvním čtvrtletí propadla do hlubší recese, ve které se ocitla ve druhé polovině loňského roku. Hrubý domácí produkt podle dnešních předběžných údajů Českého statistického úřadu klesl meziročně i mezičtvrtletně shodně o jedno procento. Analytici většinou očekávali mírný růst.
Více informací

Běžný účet platební bilance, který je souhrnem veškerých ekonomických transakcí domácí ekonomiky se zahraničím, vykázal v březnu přebytek 16,8 miliardy korun. Výsledek ovlivnilo aktivum bilance zboží a služeb. Bilance výnosů a běžných převodů byly pasivní. V únoru byl běžný účet v přebytku 18,3 miliardy korun.
Více informací

Tuzemští mobilní operátoři nevyužívají pro své sítě třetí generace UMTS ani polovinu kmitočtů, které jim před deseti lety v tendru přidělil Český telekomunikační úřad. Letos v pololetí by mohli o nevyužité frekvence přijít. Vyplývá to z vyjádření úřadu.
Více informací

Koruna se bude v následujících týdnech podle odhadů analytiků oslovených ČTK držet spíše na slabších úrovních. Ekonomové přitom kvůli nervozitě ohledně vývoje dluhové krize a situaci v Řecku nevylučují i její krátkodobé oslabení až nad 26 korun za euro. Důležitým milníkem pro další vývoj koruny budou podle nich v nejbližší době červnové volby v Řecku.
Více informací

 

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Tomáš Skolek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU