Na ozdravení chovu prasat letos stát vydá 120 milionů korun

18.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Březina (Mladoboleslavsko) 18. května (ČTK) - Ministerstvo zemědělství má letos k dispozici 120 milionů korun na ozdravení chovu prasat. Snižování stavů by ale pozastavila dotace 400 milionů, odhaduje Svaz chovatelů prasat. Směrnici Evropské unie o ochraně prasat splňuje 94 procent domácích producentů, uvedl dnes ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) při návštěvě chovatelů na Mladoboleslavsku.

Podporu živočišné výroby považuje ministr za prioritu svého resortu. Chov hospodářských zvířat poskytne odbyt výrobě rostlinné a v návaznosti tak přinese nové pracovní příležitosti. Vloni v souvislosti se směrnicí EU vyplatilo ministerstvo v rámci dotačního programu Nákazový fond chovatelům vepřů 326 milionů korun. Pro letošek má zatím k dispozici 120 milionů, o dalších prostředcích bude jednat s ministerstvem financí.

Ministerstvo podle Bendla současně chce, aby Evropská komise nastolila nulovou toleranci v neplnění závazků u skupinového ustájení prasnic. Welfare v rakouských chovech je sice vysoký, podle ministerstva ale často neodpovídá kritériím směrnice. Měla by se tak zajistit rovnost producentů. Současně očekává, že začátkem příštího roku splní tento předpis všichni domácí chovatelé.

Firma Lipra Pork, jejíž provoz si ministr v Březině prohlédl, ročně produkuje 18.000 tun vepřového masa. Společnost chová ve 14 střediskách na 3000 prasnic, investice do ozdravení chovu činila přibližně 150 milionů korun, uvedl ředitel Vít Řehounek. V Březině, kde chovají na 1200 prasnic, úpravy firmu stály 67 milionů korun. Dotace od ministerstva zemědělství činila jen 4,5 milionu, upřesnil ředitel.

Podobně jako ostatní čeští chovatelé jsou v produkci selat soběstační jen z 50 procent. Polovinu jich tedy musí dovážet především z Dánska. Aby společnost soběstačnost zvýšila alespoň na 85 procent, bude muset v dalších letech investovat zhruba 100 milionů korun.

Podle údajů ministerstva zemědělství se v ČR vloni chovalo 1,7 milionu prasat, z toho 112.000 prasnic. O deset let dříve to bylo 3,6 milionu, respektive 293.000 kusů. Podle Svazu chovatelů prasat jde o nejnižší stav od roku 1920, kdy se data začala shromažďovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK