Prezident podepsal novelu, která zakazuje plošné letecké postřiky

18.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. května (ČTK) - Plošné letecké postřiky chemickými přípravky v Česku skončí a provádět je bude možné už jen s povolením úřadů. Nařizuje to novela zákona o rostlinolékařské péči, kterou dnes podepsal prezident Václav Klaus. Součástí podepsaného materiálu je i novela zákona o vinohradnictví a vinařství, která ruší hlášení o nákupu zahraničního rmutu, moštu a vína. O prezidentově podpisu dnes ČTK informoval jeho mluvčí Radim Ochvat.

Novela zákona o rostlinolékařské péči má za cíl zejména omezit dopady používání pesticidů na životní prostředí i na lidské zdraví. Letecké postřiky nyní bude muset povolit rostlinolékařská správa, a to na základě leteckého plánu a následné žádosti o povolení jednotlivé letecké aplikace nebo v případě mimořádných leteckých postřiků. Pokud rostlinolékařská správa povolí letecký postřik, bude muset informovat obce v zasažené oblasti a obecní úřady budou muset informovat své občany.

Zemědělské rostliny, parky i lesy mají být podle novely proti škůdcům chráněny bez použití chemie nebo s co nejnižšími dávkami pesticidů. Návrh nově upravuje ochranu obyvatel zejména v okolí škol, lázní nebo v rekreačních oblastech. Ten, kdo použije pesticidy v těchto místech, bude muset přijmout opatření, která ochrání lidské zdraví. Například při chemickém ošetření parku bude povinen oblast označit cedulemi, které na postřik upozorňují.

Novela zákona o vinařství a vinohradnictví ruší povinnost, která ukládala každému, kdo nakoupí zahraniční rmut, víno nebo mošt, aby o tom do 15. ledna následujícího roku podal hlášení za celý předchozí rok. Jak již dříve upozornil server Aktuálně.cz, tato povinnost by se týkala každého, kdo si loni koupil jakékoli množství vína.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK