Americké akcie i přes propad Facebooku výrazně oživily

22.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. května (ČTK) - Americké akcie zahájily týden výrazným oživením z propadu minulého týdne a jejich hlavní indexy získaly víc než jedno procento. Technologický trh Nasdaq zaznamenal nejsilnější růst v letošním roce, přestože akcie sociální sítě Facebook po pátečním nepodařeném debutu prudce klesly. Investoři místo Facebooku nakupovali akcie ostatních velkých technologických firem, což přispělo k silnému růstu celého trhu.

Dow Jonesův index v závěru newyorského obchodování vzrostl o 1,09 procenta na 12.504,48 bodu. Širší index S&P 500 po šesti dnech ztrát posílil o 1,6 procenta na 1315,99 bodu. Souhrnný index trhu Nasdaq získal 2,46 procenta na 2847,21 bodu, což byl jeho nejvyšší přírůstek od loňského prosince.

Všechny tři indexy zaznamenaly minulý týden nejhlubší týdenní ztráty od posledního týdne loňského listopadu. V pátek oslabilo trh zklamání ze slabého debutu akcií sociální sítě Facebook, jejichž kurz se nad emisní cenou 38 dolarů udržel jen s podporou upisovatelských bank.

V pondělí akcie Facebooku ztratily 11 procent a jejich kurz končil těsně nad 34 dolary. Investoři místo nich okamžitě kupovali akcie prověřených technologických firem jako Apple. Kurz nejhodnotnější společnosti světa tak vzrostl o 5,8 procenta.

Trh minulý týden podkopávaly obavy z politického vývoje v Řecku, který by mohl vést až k odchodu země z eurozóny a mohl mít těžké dopady na celou měnovou unii. Náladu investorů ale zlepšilo vyjádření z víkendového summitu G8, který slíbil povzbudit ekonomický růst ve světě a alespoň verbálně podpořil zachování Řecka v eurozóně. Příznivé bylo pro trhy i nedělní vystoupení čínského premiéra Wen Ťia-paa, který vyzval k dalším opatřením na podporu ekonomického růstu.

Na devizovém trhu zahájila evropská měna dalším poklesem, ke konci dne však její kurz k dolaru po odrazu od technických podpůrných hranic a vlně zpětných nákupů oživil. Euro v poslední době tlačily dolů obavy z vývoje v Řecku a Španělsku a od počátku května ztratilo více než tři procenta.

Euro v newyorském závěru posílilo o 0,5 procenta na 1,2763 USD a smazalo ztráty, v nichž během dne kleslo až na 1,2640 USD. Proti jenu evropská měna posílila o 0,3 procenta na 100,97 JPY. Dolar vůči jenu oslabil o 0,4 procenta na 79,02 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK