Japonské akcie díky výhodným nákupům výrazně vzrostly

22.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 22. května (ČTK) - Japonský akciový trh dnes rostl druhý den po sobě a investoři pokračovali ve výhodných nákupech akcií, které minulý týden výrazně oslabily. Na trzích vládnou naděje na to, že Evropská unie by se mohla dohodnout na nových krocích k odvrácení další vlny dluhové krize, což podporuje i kurz eura.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru stoupl o 1,1 procenta na 8729,29 bodu. Širší index Topix posílil stejným tempem.

Japonské akcie minulý týden zažily sedmý týden ztrát a v pátek se propadly o téměř tři procenta, nejprudší tempem od loňského srpna. V pondělí se nálada na globálních trzích zlepšila a toho využili investoři k novým nákupům za nízké ceny. Ve středu se uskuteční summit EU, kde se budou lídři snažit dohodnout na tom, jak sloučit ozdravování veřejných financí s podporou ekonomického růstu.

Na devizovém trhu euro po pondělním výrazném oživení mírně kleslo, podle obchodníků proto, že se nedostalo nad další technickou hranici. Vládne ale přesvědčení, že euro by minimálně do středečního neformálního summitu EU mělo zůstat stabilní,

Ke konci tokijského obchodování euro k dolaru kleslo o 0,2 procenta na 1,2790 USD, když se mu během dne nepodařilo dostat nad úroveň 1,2811 USD. Evropská měna je ale výrazně nad pátečním čtyřměsíčním minimem 1,2640 USD. Dolar vůči jenu zůstal bez větší změny kolem 79,35 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK