Roční tržby Vodafone stouply, skupina čeká letos slabší růst

22.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 22. května (ČTK) - Tržby britské telekomunikační skupiny Vodafone za finanční rok 2012 do konce března mírně stouply, zisk naopak klesl. Největší světový mobilní operátor, který působí i na českém trhu, dnes kvůli slabým evropským trhům snížil výhled růstu výnosů. Poukázal na prudký pokles výdajů za telefonování v jižní Evropě a zvýšený tlak regulačních úřadů.

Tržby skupiny se zvýšily o 1,2 procenta na 46,4 miliardy liber (1,4 bilionu Kč), což bylo podle agentury Reuters v souladu s odhady analytiků. Základní ukazatel zisku bez započítání úrokových nákladů, daní a odpisů (EBITDA) klesl o 1,3 procenta na 14,5 miliardy liber a zisková marže se snížila o 0,8 procentního bodu na 31,2 procenta.

Pokles ziskovosti firma odůvodnila slabostí jihoevropských trhů a tlakem zvýšené regulace. Kvůli tomu také pro tento finanční rok čeká, že růst tržeb bude mírně nižší než dosavadní předpověď jedna až čtyři procenta. Vodafone opět čeká silný růst na trzích v Německu a Turecku, ale další propad ve Španělsku a Itálii. Kvůli potížím v jižní Evropě musela firma za loňský rok odepsat čtyři miliardy liber.

Očištěné výnosy ze služeb se loni celkově zvýšily o 1,5 procenta. Z toho v Evropě klesly o 1,1 procenta, zatímco v divizi Afriky, Asie a Dálného východu vzrostly o osm procent. Tržby amerického mobilního operátora Verizon Wireless, který Vodafone vlastní společně s americkou Verizon Communication, vzrostly o 7,3 procenta a podíl Vodafonu na zisku firmy se zvýšil o 9,3 procenta na 4,9 miliardy liber.

Vodafone je další velkou společností v dlouhé řadě, na kterou dopadá dluhová krize eurozóny a vládní programy úspor, které se promítají ve zvyšování daní, růstu inflace a stagnace mezd. Neochota spotřebitelů utrácet byla patrná ve výsledcích největšího evropského maloobchodního řetězce Carrefour, nápojové skupiny Diageo nebo španělské telekomunikační skupiny Telefónica.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK