EU bude hledat cesty k růstu, ve stínu problémů Řecka a Španělska

22.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 22. května (zpravodaj ČTK) - Lídři zemí Evropské unie budou ve středu na neformálním summitu hledat cesty k oživení evropské ekonomiky. Jednání se uskutečňuje ve chvíli, kdy panují vážné obavy ohledně hospodářských potíží Španělska i nejisté budoucností Řecka, kde se kvůli vnitropolitické krizi budou příští měsíc konat nové volby. Dá se očekávat, že právě tato dvě témata se dostanou na přetřes setkání, jehož hlavním cílem je nicméně jednání o oživení unijní ekonomiky.

Večerní schůzka bude prvním setkáním s partnery z EU pro nového francouzského prezidenta Françoise Hollandea. Ten před volbami, v nichž porazil zastánce úspor Nicolase Sarkozyho, volal po tom, že by se Francie ale i celá Evropa měly mnohem výrazněji zaměřit na podporu růstu.

Mezi státy ale panují rozdíly v akcentaci škrtů na jedné straně a nezbytnosti podpořit ekonomiku dalšími penězi na straně druhé. Například rakouská ministryně financí Maria Fekterová označila Hollandeův přístup za nesmyslný. "Růst financovaný dluhy? To jsou recepty z předvčerejška. Argumenty, které nový francouzský prezident François Hollande dává, jsou nesmyslné," citoval ji jeden z rakouských deníků podle agentury Reuters.

Paříž se už také nechala slyšet, že i přes odpor Německa bude usilovat o prosazení myšlenky na zavedení společně garantovaných eurobondů. Právě i o nich by se mělo na summitu hovořit. Berlín, který byl během prezidentování Sarkozyho blízkým spojencem Paříže, sice také hovoří o potřebě podpory růstu, avšak současně zdůrazňuje i to, že není možné odstoupit od úsporných opatření a přísné rozpočtové kázně.

Je otázkou, nakolik se bude za zavřenými dveřmi hovořit o situaci v Řecku. U něj se kvůli vnitropolitickým sporům a dluhovým problémům v poslední době začalo opět v mnohem výraznější míře spekulovat o možnosti, že by Atény mohly opustit řady nyní 17členné eurozóny. Z Bruselu i řady evropských metropolí sice zaznívá, že to není cílem, avšak zároveň se zdůrazňuje, že je nezbytné, aby Řekové dostáli svým závazkům.

Jenže právě volby, které skončily patem a nevedly k sestavení nové vlády, ukázaly, že v Řecku nabývají na síle seskupení odmítající úsporná opatření a reformy. Těmi ale mezinárodní partneři podmínili druhý záchranný balík půjček 130 miliard eur Řecku.

Otázkou rovněž je, jak se lídři vyjádří k problémům Španělska. To je jednou z řady zemí EU, které se nacházejí v recesi, v níž by podle prognóz Bruselu mělo zůstat jako jediný stát unie i příští rok. Navíc se potýká s masivní nezaměstnaností, která se blíží 25 procentům. Problémy mají i tamní banky a i vláda musí za obsluhu dluhu dávat stále víc peněz. Kvůli těmto potížím se tak objevují obavy, aby Španělsko nemuselo požádat partnery o finanční pomoc.

Středeční neformální večeře šéfů států a vlád, mezi nimiž bude i premiér Petr Nečase, je předskokanem pro plánovaný summit, jenž se uskuteční 28. a 29. června. Prezident EU Herman Van Rompuy, který setkání svolal, předem avizoval, že není možné čekat nějaká zásadní rozhodnutí. Půjde o to, vyjasnit si názory a zamyslet se nad výzvami, kterým Evropa čelí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK