OECD: Oživování světové ekonomiky ohrožuje krize v eurozóně

22.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 22. května (ČTK) - Eurozóně hrozí těžká recese, která ohrožuje ekonomické oživování vyspělých zemí světa. Řekl to hlavní ekonom Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) Pier Carlo Padoan k dnešní globální ekonomické prognóze své organizace. Nová předpověď podobně jako její listopadová předchůdkyně čeká, že letos ekonomika vyspělého světa mírně zpomalí růst a příští rok jej díky příznivému vývoji ve Spojených státech a Japonsku zesílí.

Padoan vyzval evropské vlády a Evropskou centrální banku, aby rychle zastavily propad do recese. Ten podle něj eurozóně jako celku hrozí v důsledku další vlny dluhové krize v souvislostmi s politickým vývojem v Řecku a problémy bank ve Španělsku.

Podle Padoana je eurozóna už blízko tomu, aby naplnila nejhorší možný scénář z listopadové prognózy. Tento scénář předestřel pro letošní rok možnost propadu měnové unie o dvě procenta se silnými dopady na globální ekonomiku.

OECD v dnešním standardním scénáři předpověděla eurozóně letos pokles o 0,1 procenta a příští rok oživení jen o 0,9 procenta. Průměrná čísla však maskují obrovské rozdíly mezi rostoucím severem a padajícím evropským jihem. Německá ekonomika by letos měla vykázat růst 1,2 procenta a příští rok dosáhnout dvouprocentního tempa.

Pro všech 34 členských zemí, které patří do klubu vyspělých zemí světa, OECD předpovídá letos mírné zpomalení růstu na 1,6 procenta z loňských 1,8 procenta a v roce 2013 posílení na 2,2 procenta. Celá světová ekonomika by měla letos drobně zpomalit na 3,4 procenta a napřesrok akcelerovat na 4,2 procenta. Nové předpovědi jsou zhruba na úrovni prognózy z loňského listopadu.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK