Agentura Fitch snížila rating Japonska kvůli vysokému zadlužení

22.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mezinárodní ratingová agentura Fitch snížila úvěrové ratingy Japonska na stupeň A+. Agentura v dnešním sdělení poukázala na mimořádně vysoké zadlužení země, které přitom dál roste a vládní plány na jeho zastavení jsou pomalé a nepřesvědčivé. Fitch přidělila novým ratingům negativní výhled, což znamená možnost dalšího zhoršení.

 

Fitch dosud hodnotila spolehlivost devizových závazků Japonska známkou AA, zatímco rating závazků v domácí měně měla na nižší úrovni AA-. "Snížení ratingů a jejich negativní výhled odráží rostoucí rizika japonského úvěrového profilu v důsledku vysokého a stále rostoucího poměru veřejného dluhu (k hrubému domácímu produktu)," řekl podle agentury Reuters šéf asijsko-tichomořského odboru státních ratingů Fitch Andrew Colquhoun.

Hrubý státní dluh Japonska letos vystoupá na 239 procent HDP, což je zdaleka nejvíce mezi zeměmi, které Fitch hodnotí. Od globální finanční krize se přitom tento poměr zvýšil o plných 61 procentních bodů, kdežto u ekonomik členských zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) se střední hodnota dluhu zvýšila za tu dobu o 39 procentních bodů a u států v ratingové kategorii A jen o osm procentních bodů.

"Japonské plány ozdravení veřejných financí vypadají relativně oddechově ve srovnání s jinými zeměmi s fiskálními potížemi a jejich realizace je ohrožena politickými riziky," uvedla Fitch. Vládní strategie předpokládá, že dluh vůči HDP se začne snižovat až od fiskálního roku 2021, což je podle agentury pomalé. Politické riziko konsolidačního plánu spočívá v to, že jejím klíčový prvkem je zvýšit v roce 2015 daň z obratu na dvojnásobnou sazbu deset procent.

Konkurenční agentura Standard & Poor's už letos upozornila na to, že by mohla zhoršit rating Japonska, pokud jeho ekonomika neporoste dost rychle nebo pokud se bude jeho veřejný dluh nadále zvyšovat. S&P nyní hodnotí Japonsko ratingem AA- s negativním výhledem. Ratingem tři stupně od nejvyšší známky AAA hodnotí Japonsko i třetí velká světová agentura Moody´s.

Autor článku

aktualita

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK