Farmáři ztíží provoz na části státních silnic v Pardubickém kraji

22.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Zemědělci v Pardubickém kraji budou při středeční protestní akci ztěžovat dopravu i na nejfrekventovanějších silnicích. V každém okrese vyjedou jejich auta, traktory i koňské povozy kromě menších také na státní komunikace. Do protestu proti plánovanému zrušení takzvané zelené nafty farmáři v kraji zapojí kolem 120 kusů techniky, řekli dnes novinářům zástupci Agrární komory, zemědělských družstev i soukromých rolníků. Na demonstraci se připravuje i policie.

 

Na Pardubicku bude jezdit zemědělská technika mezi Lázněmi Bohdaneč a Rohovládovou Bělou, kudy řidiči často míří na dálnici D11. Problémy lze čekat také v Ostřetíně na silnici I/35 z Hradce Králové na Moravu.

"V Chrudimi pojede 25 až 30 strojů z Vestce a budou přejíždět od kruhového objezdu u Kauflandu ke kruhovému objezdu u Lidlu a zpět," uvedla ředitelka Krajské agrární komory Vanda Rektorisová. Na Orlickoústecku by se měli řidiči vyhnout státním silnicím na úsecích Šedivec - Žamberk a Cerekvice - Vysoké Mýto, na Svitavsku zvláště státní silnici I/35 z Moravské Třebové po Hřebečský tunel. Vozidla zemědělců budou pomalu projíždět v kolonách a tím brzdit dopravu.

Policie bude celou akci monitorovat, zúčastní se jí téměř 20 policejních hlídek včetně motocyklových. "Budeme dohlížet na plynulost dopravního provozu a řešit problémy," řekl ČTK mluvčí krajské policie Lukáč Maier. Největší komplikace se čekají na silnici I/35. V případě potřeby budou přivoláni další pořádkoví policisté.

Celostátní protest je namířen zejména proti záměrům na zrušení takzvané zelené nafty. Nyní mají čeští farmáři nárok na vrácení 60 procent spotřební daně, kterou zaplatili při nákupu nafty spotřebované při zemědělské činnosti. Po zrušení daňových výhod by platili téměř o 11 korun za litr více, ročně by tak přišli zhruba o 1,8 miliardy korun. Záměr je součástí balíku úsporných opatření schváleného vládou.

Zrušení zelené nafty by mělo podle Jarmily Vlasákové z Agrární komory Pardubice dopad i na spotřebitele. "Zdraží se výroba, krmiva, potraviny, klesne živočišná výroba. Promítne se to do zpracovatelského průmyslu a zhorší se zaměstnanost," uvedla Vlasáková.

Autor článku

aktualita

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK