Většinový vlastník F1 prodal před emisí asi třetinu podílu

22.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Singapur/Hongkong 22. května (ČTK) - Většinový vlastník společnosti Fomula One, která provozuje automobilové závody formule 1, prodal část svého podílu třem investorům. Před chystanou primární nabídkou akcií zůstalo firmě CVC Capital na společnosti zhruba 40 procent z původních 63,4 procenta, řekly dnes agentuře Reuters informované zdroje. Dnes začíná Formula One prezentovat plán vstoupit s akciemi na singapurskou burzu a získat jejich prodejem až tří miliardy dolarů (59 miliard Kč).

Investory, kteří koupili od CVC podíly na společnosti spravující výnosy ze závodů F1, jsou fond BlackRock, investiční společnost Waddell & Reed a investiční pobočka norské centrální banky Norges Bank Investment Management. Transakce oceňuje Formula One na celkovou hodnotu 9,1 miliardy dolarů, z čehož 7,2 miliardy USD připadá na akciový kapitál a 1,9 miliardy USD na dluh.

Formula One chce získat primární nabídkou nejméně 2,5 miliardy dolarů. Podle zdrojů by upisovací cena měla být stanovena do konce června po sérii schůzek mezi firmou a potenciálními investory.

Primární emise akcií Formula One bude patřit k největším v tomto roce. Nedosáhne sice velikosti nabídky akcií Facebooku, který minulý týden získal 18,4 miliardy dolarů, vyrovná se ale připravované nabídce akcií malajsijské společnosti Felda Global Venture Holding, která chce získat rovněž tři miliardy dolarů.

Možnost prodat své akcie na singapurské burze zvažuje i slavný anglický fotbalový klub Manchester United. Evropské sportovní podniky chtějí využít vysoké poptávky východoasijského regionu po kvalitních sportovních značkách. Seriál závodů formule 1 v posledních letech v Asii výrazně expandoval a v Singapuru zavedl první noční Velkou cenu.

Společnost Formula One zajišťuje 20 závodů vozů F1 ročně, které sleduje vždy až půl miliardy lidí. Firma měla podle webové stránky CVC loni roční tržby 1,55 miliardy dolarů a nyní zaměstnává 200 lidí. V letošní sezoně se čekají tržby poprvé nad dvěma miliardami dolarů a do roku 2015 by měly nové závody v USA a Rusku zvýšit příjmy z komerčních práv o téměř 50 procent na 2,9 miliardy USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK