Britská inflace klesla na tři procenta, minimum za dva roky

22.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Meziroční míra inflace v Británii klesla v dubnu na tři procenta z březnových 3,5 procenta a dostala se nejníže za víc než dva roky. Oznámil to dnes britský statistický úřad. Vrátila se tak do povoleného rozpětí kolem dvouprocentního cíle britské centrální banky, což Bank of England (BOE) umožňuje zvažovat další opatření na podporu slabé ekonomiky.

 

Ekonomové výrazný pokles inflace čekali, protože loni v dubnu nastal silný růst cen v některých kategoriích, který se letos neopakoval. Statistický úřad uvedl, že inflaci srazilo dolů zlevnění v letecké a námořní dopravě, levnější oblečení a alkoholické nápoje. Jádrová inflace spotřebitelských cen, o kterou měla BOE největší obavy, klesla na 2,1 procenta, klesla nejníže od listopadu 2009.

Vláda určuje BOE cíl udržovat inflaci ve střednědobém výhledu kolem dvou procent a dnešní zpráva zprostí šéfa banky Mervyna Kinga povinnosti poslat vládě další dopis s vysvětlením vysokého růstu cen. Pokud se inflace vymkne z jednoprocentního rozpětí kolem dvou procent, musí guvernér banky napsat ministru financí vysvětlující dopis.

Inflace je nad dvouprocentním cílem už dva a půl roku, i když od loňského září, kdy dosáhla 5,2 procenta, téměř neustále klesá. BOE v nedávné čtvrtletní zprávě o výhledu inflace předpověděla, že nad dvěma procenty bude ještě další zhruba rok. ale do poloviny roku 2014 klesne na 1,6 procenta.

Inflace klesala v minulých měsících velmi pozvolna. To byl také důvod, proč BOE tento měsíc rozhodla o prozatímním ukončení nákupů státních dluhopisů. Těmi od roku 2009 podporovala domácí ekonomiku, přestože se země mezitím dostala do nové ekonomické recese.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK