Do Česka zamíří auditoři Evropské komise na kontrolu dotací

22.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. května (ČTK) - Do Česka v červnu zamíří auditoři Evropské komise (EK). Budou se zabývat rozdělováním dotací z evropských fondů. Bruselští auditoři zpětně zkontrolují již vykonané národní audity u operačních programů Severozápad, Doprava a Životní prostředí. Výsledek kontrol je jednou z podmínek nutných pro obnovení proplácení peněz z unie. Na dotaz ČTK to dnes řekl mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Na začátku června auditoři z EK navštíví úřad zodpovědný za regionální program Severozápad. Ministerstvo financí si již dříve objednalo kontrolu evropských dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji u poradenské společnosti Deloitte. Firma konstatovala pochybení u všech 35 projektů, jež zkoumala.

Ředitel úřadu odpovědného za program Severozápad Pavel Markvart dnes řekl, že podle návrhu ministerstva financí by neměla EK proplatit asi půl miliardy korun. Tyto peníze by pak stát chtěl vrátit po žadatelích. Zrušení celého operačního programu se zřejmě podařilo odvrátit, uvedl.

Pravděpodobně druhý týden v červnu se auditoři EK zaměří na program Doprava a Životní prostředí. Také v tomto případě zpětně prověří již vykonaný národní audit.

Kvůli potížím s čerpáním dotací Česko na doporučení EK pozastavilo až do poloviny roku odesílání žádostí do Bruselu o zpětné proplacení dotací. EK Česku vytkla hlavně problémy s kontrolou a auditem. Vláda se snaží situaci napravit postupnou realizací akčního plánu, jehož součástí je například přesun auditu dotací na ministerstvo financí. Toto opatření začne platit od začátku roku 2013. Většinu dalších opatření chce vláda uskutečnit do července, následně jejich úspěšnost prověří EK.

Obnovení plateb z Bruselu ale nemusí být plošné. "Například u operačního programu Doprava a operačního programu Životní prostředí předpokládáme, že EK nespustí platby bezprostředně ani po uspokojivém vyřešení akčního plánu, ale až na základě pozitivních výsledků příslušného re-auditu EK vzorku projektů," uvedl Jakob z ministerstva financí.

Opětovné nastartování proplácení dotací se nemusí týkat ani programů Severozápad a Střední Čechy. Odesílání žádostí o zpětné proplácení peněz utracených v těchto programech zastavilo ministerstvo financí kvůli podezření z korupce. V programu Střední Čechy to souvisí s aktuální kauzou bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha (ČSSD), jenž je ve vazbě pro podezření s přijetí úplatku.

"Toto opatření bylo přijato na národní úrovni jako preventivní krok a nemá vliv na realizaci plnění úkolů v akčním plánu, které vyžaduje EK," řekla ČTK k současné situaci středočeského programu mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Jana Jabůrková.

V období let 2007 až 2013 může Česko získat z Bruselu podle aktuálního kurzu uváděného ministerstvem pro místní rozvoj 776,1 miliardy korun. Celkem úřady od roku 2007 proplatily do konce března příjemcům dotací 327 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK