Google dokončil převzetí společnosti Motorola Mobility

22.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. května (ČTK) - Americká internetová společnost Google dokončila převzetí společnosti Motorola Mobility, za kterou zaplatila 12,5 miliardy dolarů (asi 247,5 miliardy Kč). Google zároveň vytvořil nový manažerský tým, který Motorolu povede. Z čela firmy odstoupil Sanjay Jha a na jeho místo nastupuje Dennis Woodside. Ten dřív pracoval jako prezident Googlu pro obě Ameriky.

Motorola patří mezi významné světové výrobce mobilních přístrojů a Google převzetí firmy dokončuje jen pár dnů po tom, co s převzetím podniku vyslovily souhlas regulační orgány v Číně. Regulátoři ve Spojených státech a v Evropě plán převzetí schválili už v únoru.

Woodside byl už dříve pověřen plánem začlenění Motoroly do organizační struktury Googlu. Dosavadní šéf Motoroly v podniku nějaký čas zůstane, aby zajistil hladké předání pravomocí.

Google a Motorola o plánu sloučení informovaly už loni v létě. Firmy se domnívaly, že transakce dokončí ještě do konce loňského roku, případně na začátku roku letošního, průtahy v Číně jim ale zkřížily plány. Peking plán posvětil až o víkendu, a to pod podmínkou, že ostatní výrobci mobilních telefonů budou moci alespoň po dobu pěti let dál zdarma využívat software Android. Jeho tvůrcem je právě Google.

Motorola je průkopníkem v oblasti mobilní komunikace a vlastní širokou škálu patentů k bezdrátových technologiím. To je i hlavní důvod, proč má Google o Motorolu takový zájem. S její pomocí se chce bránit proti soudním sporům, které se o patenty k bezdrátovým technologiím poslední dobou vědou stále častěji.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK