Prodej starších domů v USA byl v dubnu nejvyšší za téměř dva roky

22.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 22. května (ČTK) - Prodej starších domů ve Spojených státech v dubnu vzrostl o 3,4 procenta. V celoročním přepočtu se prodalo 4,62 milionu domů, což byl nejvyšší údaj od května 2010, kdy skončily daňové výhody pro prodej domů. Díky snížení počtu zabavených domů kvůli nesplácení hypotéky rostly i ceny, a to nejrychleji od počátku roku 2006. Zpráva Národního sdružení realitních kanceláří (NAR) posiluje naději na pozvolné zlepšování situace na trhu s bydlením.

Ekonomové dotazovaní agenturou Reuters očekávali, že v dubnu se prodá 4,6 milionu domů. Prodej ale zůstává stále výrazně pod hranicí šesti milionů, kterou ekonomové považují za známku zdravého trhu.

Zásoba neprodaných domů se zvýšila na 2,54 milionu. Podle analytiků za to mohou sezonní faktory, protože na jaře se pravidelně zvyšuje nabídka domů k prodeji. Střední cena prodané reality činila v dubnu 177.400 dolarů (3,5 milionu Kč) a meziročně byla vyšší o 10,1 procenta. Růst byl nejvyšší od ledna 2006.

Mnoho ekonomů věří, že trh s bydlením bude mít v letošním roce konečně pozitivní vliv na celkový ekonomický růst. To se nestalo od roku 2005. Stavitelé nyní mají větší důvěru v další vývoj trhu a staví více domů. Sazby hypoték jsou na rekordním minimu a trh práce se zlepšuje, což zvyšuje zájem lidí o koupi domu, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK