Ceny ropy téměř kvůli Íránu a eurozóně téměř beze změny

22.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. května (ČTK) - Ceny ropy dnes zůstávají téměř beze změny, londýnská ropa Brent se pohybuje kolem 109 dolarů za barel. Na ropu mají dopad jednání o jaderném programu Íránu, která zmírnila obavy z přerušení dodávek, a zprávy, které odhadují, že situace v eurozóně se dále zhorší.

Cena ropy Brent kolem 16:30 SELČ stoupla o 19 centů na 109 dolarů za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zlevnila o 42 centů na 92,15 dolaru za barel.

Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Jukija Amano se prý s Íránem v pondělí dohodl na mechanismu kontroly íránského jaderného programu. Po návratu z Teheránu do sídla agentury ve Vídni dnes řekl, že dohoda má být podepsaná v krátké době.

Ve středu mají v Bagdádu pokračovat rozhovory, které vedou s Íránem o jeho jaderném programu světové mocnosti - pět stálých členů Rady bezpečnosti OSN a Německo. Snaží se ho přimět, aby se vzdal obohacování uranu výměnou za zmírnění sankcí. Napětí mezi stranami však přetrvávají, protože americký Senát v pondělí schválil balíček nových ekonomických sankcí zaměřených proti íránskému ropnému sektoru.

Obavy z nedostatku dodávek tlumí strach z šíření dluhové krize v eurozóně a dopadu ekonomického poklesu v regionu na globální ekonomický růst. Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) dnes uvedla, že eurozóně hrozí těžká recese, která ohrožuje ekonomické oživování vyspělých zemí světa.

Investoři se nyní soustředí na středeční neformální summit Evropské unie, kde budou lídři zemí hledat cesty k oživení evropské ekonomiky. Jednání se uskutečňuje ve chvíli, kdy panují vážné obavy ohledně hospodářských potíží Španělska i nejisté budoucností Řecka, kde se kvůli vnitropolitické krizi budou příští měsíc konat nové volby. Dá se očekávat, že právě tato dvě témata se dostanou na přetřes setkání, jehož hlavním cílem je nicméně jednání o oživení unijní ekonomiky.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 109,00 108,81 New York - Nymex WTI červen 92,15 92,57

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK