Aktualizované energetická koncepce bude až ke konci srpna

22.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. května (ČTK) - Aktualizovaná verze Státní energetické koncepce bude dokončena až k 30. srpnu. Původně se počítalo se závěrem června. Hlavním důvodem posunutí termínu má být provázání energetické koncepce s koncepcí státní surovinové politiky. V tiskové zprávě to dnes po jednání se zástupci ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) sdělil Svaz průmyslu a dopravy ČR.

"Pro nás termín není žádná fatální záležitost. Důležitá je kvalita," uvedl ředitel sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy Boris Dlouhý.

Dokončení energetické koncepce je pro nového náměstka MPO Pavla Šolce prioritou, sdělilo v pondělí MPO. Šolc dosud zastával pozici ředitele sekce korporátní služby ve společnosti ČEPS Invest.

Podle serveru Lidovky.cz to byla právě nezdařená aktualizace státní energetické koncepce, kvůli které ve funkci náměstka skončil Šolcův předchůdce František Pazdera. Bývalý ředitel Ústavu jaderného výzkumu v Řeži představil koncepci, která počítala s výstavbou až 14 jaderných bloků do roku 2060. Řada odborníků tuto strategii kritizovala jako nereálnou. Jádro přesto považuje za pilíř energetické výroby také Šolc, uvedl dnes v tiskové zprávě.

Svaz průmyslu navrhuje rozdělit energetickou koncepci na časová období. První, podrobně zpracované, by podle viceprezidenta svazu Jana Rafaje mělo obsáhnout nejbližších 15 let.

Podle Svazu průmyslu by měla česká energetika zabezpečit průmyslu cenovou konkurenceschopnost v porovnání s ostatními zeměmi EU. "Energetika se bude měnit. Bude se prosazovat decentralizovaná energetika," uvedl člen expertního týmu SPD Jaroslav Míl. Upozornil na to, že rozšíření výroby elektřiny z jádra bude vyžadovat elektrárny pro regulaci energetické soustavy. Tuto roli mohou plnit zejména uhelné nebo plynové elektrárny. Česko by si proto podle něj nemělo zavírat cestu k domácím zdrojům uhlí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK