Životní pojištění nejen zajistí, ale může i snížit daně!

12.02.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Nevíte jak si snížit daně? Zákon o daních z příjmů definuje v §15 tzv. nezdanitelné části základu daně. Nezdanitelnou částí je také zaplacené pojistné na životní pojištění, které splňuje zákonem stanovené podmínky….

Téma tohoto týdne: Neplaťte daně, když nemusíte

Životní pojištění je produkt, který by měl sloužit především k zajištění blízkých osob, pokud se něco stane. Ale proč nevyužít i možnosti snížit si daňový základ, když to lze?  

Novela zákona o daních z příjmů umožňuje od roku 2001 odepisovat ze základu daně z příjmů zaplacené pojistné na životní pojištění. Ročně lze takto odečíst maximálně zaplacené pojistné ve výši 12.000 Kč. V případě, že máte více smluv, které splňují podmínky zákona, můžete zaplacené pojistné na těchto smlouvách sčítat až do výše 12000 Kč. Díky tomuto odečtu lze ročně ušetřit až 3840 Kč (Výše závisí na tom, kolik si můžete odečíst a v jakém daňovém pásmu se nacházíte).

Co musí smlouva splňovat, aby bylo možno základ zaplaceným pojistným snížit?
Musíte mít uzavřeno tzv. soukromé životní pojištění tak, že výplata pojistného plnění důchodu nebo jednorázového plnění je ve smlouvě sjednána až po 60 měsících (5 letech) od  uzavření  smlouvy  a  současně  nejdříve  v  kalendářním roce, v jehož  průběhu  dosáhnete   věku  60  let. 
Při nedodržení těchto podmínek z důvodu zániku pojištění nebo dodatečné  změny doby trvání pojištění nárok na  uplatnění  odpočtu  nezdanitelné  části  základu  daně  zaniká. Navíc je třeba dříve odečtené pojistné v předchozích letech zdanit.
I když součástí smlouvy může být  úrazové pojištění,  pojištění závažných onemocnění, či pojištění zproštění od placení,  pojistné na tato pojištění odčítat nelze.

Jak poznám, že moje smlouva odpočet umožňuje?
Všem klientům, kteří si mohou odpočet provést posílají začátkem každého roku pojišťovny potvrzení o zaplaceném pojistném na soukromé životní pojištění, které slouží jako doklad, na základě kterého lze odečet provést. Druhou možností je zeptat se přímo na pojišťovně, zda vaše smlouva podmínky splňuje.

Tip! Nezapomeňte, že pokud vám roční vyúčtování mezd provádí vaše účetní, musíte jí tento doklad předložit do 15.2. (letos tedy nejpozději v pondělí 16.2.2004). Ti, kteří si podávají daňové přiznání sami si odpočet zohlední v tomto přiznání a mají tedy čas až do konce března. (Potřebujete vyplnit daňová přiznání? Stáhněte si naše formuláře.)

Od roku 2004 změna!
Výše uvedené platí pro pojistné zaplacené na rok 2003, tedy uplatňovaném pro odečet nyní. Díky novele zákona o daních z příjmů dochází od roku 2004 ke změně. Výše odečtu i podmínky doby trvání smlouvy zůstávají zachovány. U pojistné smlouvy s pevně sjednanou pojistnou částkou pro případ dožití, se navíc nově stanovuje výše minimální pojistné částky. Minimální pojistná částka se stanoví pro tyto pojistné smlouvy s pojistnou dobou od 5 do 15 let včetně na 40 000 Kč a pro pojistné smlouvy s pojistnou dobou nad 15 let na 70 000 Kč. U důchodového pojištění se za minimální pojistnou částku považuje odpovídající jednorázové plnění při dožití.

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky