Gazprom Něfť zvýšil zisk o 21 procent, překonal odhady

22.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 22. května (ČTK) - Společnost Gazprom Něfť, která je pátým největším producentem ropy v Rusku a významným dodavatelem ruské ropy do České republiky, vytvořila v prvním čtvrtletí čistý zisk 48,4 miliardy rublů (asi 30,8 miliardy Kč). Meziročně je to nárůst zhruba o 21 procent a znamená to lepší výsledek, než se čekalo.

Gazprom Něfť, stejně jako další ruské firmy, teď přechází na mezinárodní účetní standardy IFRS (International Financial Reporting Standards), aby mohl účtovat v rublech. Firma až dosud používala americké účetní standardy GAAP (Generally Accepted Accounting Principles).

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že firma během čtvrtletí zvýší zisk pouze na 40,4 miliardy rublů.

Tržby se zvýšily o téměř 20 procent na 277,98 miliardy rublů (skoro 177 miliard Kč). Přispěla k tomu dražší ropa a růst těžby. Zisk před úroky, daní a odpisy (EBITDA) vzrostl o 10,6 procenta na 79,3 miliardy rublů (asi 50,4 miliardy Kč).

Gazprom Něfť je nyní hlavním dodavatelem ropy do České republiky přes ropovod Družba. Informované zdroje už dříve sdělily, že společnost Lukoil přestala ropu do České republiky Družbou dodávat už na začátku roku. Ruské firmy využívají lukrativnějšího vývozu, například přes terminál Usť-Luga na pobřeží Baltu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK