Euro před summitem EU klesá k dolaru, jen kvůli ratingu oslabuje

22.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 22. května (ČTK) - Euro po dvou dnech růstu klesá vůči dolaru, protože mezi investory se snížilo očekávání, že by neformální setkání představitelů Evropské unie přineslo větší pokrok v řešení dluhové krize v regionu. Japonský jen pak oslabuje v reakci na snížení ratingu Japonska.

Kolem 18:00 SELČ euro vůči dolaru oslabilo o 0,6 procenta na 1,2742 USD. K jenu však stouplo o 0,2 procenta na 101,78 JPY. Dolar vůči jenu vzrostl o 0,8 procenta na 79,97 JPY a ke koši šesti hlavních měn se dolarový index zvýšil o 0,3 procenta na 81,341 bodů.

Investoři doufali, že středeční neformální setkání lídrů EU přinese dohodu o opatřeních na podporu růstu eurozóny. Nyní však investoři přestávají věřit průlomu v jednání kvůli různým názorům Německa a Francie. Francie je nakloněna společným dluhopisům eurozóny, které podporuje také Itálie, Španělsko a Evropská komise. Proti je však Německo, které tvrdí, že společné dluhopisy nejsou řešením problémů regionu a upřednostňuje úsporná opatření.

"Řada vrcholných schůzek, které byly svolány kvůli řešení krize v eurozóně, doposud daleko častěji nesplnila očekávání trhů na rychlé a rozhodné akce a tato nebude výjimkou," řekl agentuře Reuters analytik TD Securities Shaun Osborne.

Mezinárodní ratingová agentura Fitch snížila úvěrové ratingy Japonska na stupeň A+. Agentura v dnešním sdělení poukázala na mimořádně vysoké zadlužení země, které přitom dál roste a vládní plány na jeho zastavení jsou pomalé a nepřesvědčivé. Fitch přidělila novým ratingům negativní výhled, což znamená možnost dalšího zhoršení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK