Krajský soud v Brně projedná případ miliardové pokuty od ÚOHS

24.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 24. května (ČTK) - Krajský soud v Brně dnes projedná případ téměř miliardové pokuty, kterou v roce 2007 skupině nadnárodních strojírenských firem uložil za kartel Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Pokuta je dosud rekordní.

Krajský soud se případem zabýval už dříve, řízení ale přerušil. Soud čekal na posouzení několika klíčových právních otázek Soudním dvorem EU. Ten v únoru rozhodl, že český ÚOHS mohl skupině nadnárodních společností pokutu dát, ačkoli je potrestala i Evropská unie.

Celkem 16 firem z holdingů Siemens, Alstom, Areva, Fuji Electric, Hitachi, Japan AE Power Systems, Mitsubishi Electric a Toshiba a Nuova Magrini podle ÚOHS 16 let od roku 1988 do roku 2004 a téměř po celém světě nezákonně kooperovaly v tendrech. Sdělovaly si ceny svých nabídek a jedna z nich si tak vždy zakázku zajistila. V Česku šlo jen v letech 2001 až 2004 o zakázky za 700 milionů Kč. Podle antimonopolního úřadu ujednání vyloučilo hospodářskou soutěž a mohlo navyšovat cenu zařízení.

ÚOHS firmy pokutoval za období před vstupem ČR do EU. Původně pokuta dosáhla 979,2 milionu korun pro 16 firem z devíti nadnárodních holdingů. Následně ÚOHS společnostem Areva T&D Holding a Siemens AG pokutu snížil. Souhrnná sankce 941,9 milionu Kč byla ale i tak nejvyšší v historii úřadu.

V následné právní bitvě firmy napadly, že by měly být za stejný přečin trestány dvakrát - jak Evropskou komisí, tak českým úřadem. Brněnský krajský soud tak v roce 2008 rozhodnutí zrušil, proti čemuž se ÚOHS odvolal. Nejvyšší správní soud mu dal v dubnu 2009 za pravdu a verdikt krajského soudu zrušil, čímž pokuty znovu nabyly platnosti. Krajský soud nyní musí opět rozhodnout.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK