Americké akcie ve čtvrtek zůstaly bez větších změn

25.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 25. května (ČTK) - Americké akcie ve čtvrtek uzavřely bez výraznějších změn a v průběhu obchodování byly střídavě v zisku a ve ztrátě. Investoři nenacházeli mnoho důvodů, proč akcie nakupovat, zvlášť v situaci, kdy indexy už v předchozích dnech mírně rostly, přestože trvá nejistota ohledně dalšího vývoje v eurozóně. Na devizových trzích mírně oslabilo euro.

Dow Jonesův index vzrostl o 33,60 bodu a obchodní den uzavřel vyšší o 0,27 procenta na hodnotě 12.529,75 bodu. Širší index S&P 500 přidal 0,14 procenta na 1320,68 bodu, index Nasdaq Composite ale 0,38 procenta odepsal a zavíral na 2839,38 bodu.

Na pokles Nasdaqu měl vliv především silný propad akcií společnosti NetApp, které odepsaly 12,3 procenta na 28,82 USD. Firma nastínila výhled, který je pod současnými odhady analytiků a navíc varovala, že jí může uškodit situace v Evropě.

Příliš mnoho důvodů k růstu neposkytla ani čerstvá statistika. Ukázalo se totiž, že poptávka po zboží dlouhodobé spotřeby se v USA v dubnu zvyšovala méně, než se čekalo. Počet žadatelů o podporu v nezaměstnanosti se minulý týden sice snížil, pokles ale nebyl nijak velký. Jeden ze zástupců americké centrální banky navíc řekl, že ekonomika nevytváří dost nových míst na to, aby se situace na trhu práce zlepšila.

Vzhůru se vydaly akcie výrobce počítačů Hewlett-Packard, přestože firmě ve čtvrtletí klesl zisk. Investoři ale ocenili, že nová šéfka Meg Whitmanová připravuje kroky k oživení podniku. Během dvou let se chystá propustit asi 27.000 zaměstnanců, což je zhruba osm procent pracovní síly. Akcie firmy na to reagovaly růstem až o 7,5 procenta, nakonec ale přidaly jen 3,3 procenta na 21,77 USD.

Pozornost k sobě poutaly akcie společnosti Knight Capital, které klesaly v reakci na zprávu, že nepodařený vstup akcií Facebooku na trh firmu připravil až o 35 milionů dolarů (709 milionů Kč). Podnik teď žádá trh Nasdaq, aby mu ztrátu v plné výši nahradil. Akcie Knight Capital během dne klesaly, ztráty se jim ale podařilo smazat.

Na devizových trzích euro dál výrazně neoslabuje, vůči dolaru ale zůstává v blízkosti nejnižších hodnot za poslední dva roky. Euru brání v růstu hned několik důvodů, nejnověji čtvrteční data o vývoj aktivity v německém průmyslu. Ukázalo se také, že se zhoršila důvěra spotřebitelů v německou ekonomiku.

Euro po rozkolísaném dni odepsalo 0,5 procenta na 1,2523 USD. Obchodníci se domnívají, že pokud spadne na 1,25 USD a nad touto hranicí se neudrží, otevírá se cesta k jeho dalšímu propadu. V takovém případě by mohlo klesnout až na minimum roku 2010, kdy se prodávalo jen asi za 1,2 USD. K japonskému jenu euro ve čtvrtek oslabilo o 0,3 procenta na 99,66 JPY, kurz dolaru k jenu ale 0,2 procenta přidal a končil na 79,59 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK