BP couvá z projektu Nabucco, plyn mu dodávat nebude

25.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 25. května (ČTK) - Původní plán výstavby plynovodu Nabucco, který měl přivádět zemní plyn z oblastí Střední Asie do západní Evropy, zřejmě definitivně padá. Britská energetická společnost BP totiž uvedla, že plyn ze svého rozsáhlého pole Šach Deniz II v Ázerbájdžánu pro Nabucco dodávat nebude.

BP tak podle agentury Reuters de facto rozhodla, že projekt, který má silnou podporu Evropské unie, by mohl být životaschopný jen v jiné podobě. To zřejmě znamená, že by musel být menší.

Šéf divize BP Iain Conn řekl, že BP spolu s ázerbájdžánskou státní ropnou společností Socar pro svůj plyn zvažují už jen dvě varianty. V obou případech je to menší alternativa k původním plánům.

Jednou z možností je podle Conna projekt konsorcia Nabucco označovaný jako Nabucco West. Druhou variantou je projekt South East Europe Pipeline (SEEP).

BP ale není první, komu se původní plány na výstavbu plynovodu přestaly líbit. Maďarská společnost MOL před časem uvedla, že projekt už nehodlá dál financovat. V dubnu pak Maďaři oznámili, že jsou připraveni svůj podíl v projektu prodat.

Konsorcium Nabucco vede rakouská společnost OMV, součástí konsorcia jsou německá společnost RWE, zmíněný MOL, turecký Botas, bulharský BEH a rumunský Transgaz.

Plynovod Nabucco měl být podle původních plánů dlouhý asi 4000 kilometrů a měl by přepravovat plyn z oblastí Střední Asie přes Turecko, Bulharsko, Rumunsko a Maďarsko do Rakouska a zemí západní Evropy. Plynovod by měl snížit závislost Evropy na ruském plynu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK