České domácnosti platí za elektřinu 14. nejvyšší cenu v EU

25.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Nejlevnější elektřinu pro domácnosti má v Evropské unii po přepočtu na kupní sílu Finsko s Francií, nejdražší Kypr, Maďarsko a Slovensko. Ukázala to dnešní data Eurostatu za druhou polovinu loňského roku. Podle nich české domácnosti v tomto směru platí 14. nejvyšší ceny z 27 států unie.

 

Statistici používali takzvané standardy kupní síly (PPS). To je uměle vytvořená měnová jednotka, která se používá při mezinárodních srovnáních. Její výhodou je, že se v ní vyrovnávají rozdíly, které jinak existují mezi kupní silou národních měn. Obecně je možné říct, že za jeden PPS by se koupilo stejné množství zboží či služeb ve všech zemích.

Průměrná cena elektřiny pro domácnosti ve druhém pololetí loňského roku činila 18,4 PPS. V Česku to bylo 19,9 PPS. Vůbec nejvíce platili Kypřané (26,7 PPS), nejméně Finové (11,4 PPS).

Ceny elektřiny pro domácnosti v Evropské unii ve sledovaném období meziročně narostly o 6,3 procenta. Zatímco v Lotyšsku to bylo o více než 27 procent, tak v Lucembursku naopak o pět procent klesly. V ČR narostly o 5,2 procenta.

Autor článku

aktualita

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK