Příjmy Řecka z cestovního ruchu v 1. čtvrtletí klesly o 15 pct

25.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 25. května (ČTK) - Řecké příjmy z cestovního ruchu se v prvním čtvrtletí propadly v meziročním srovnání o 15,1 procenta a počet turistů v zemi se snížil o 11,7 procenta. Výrazně méně přijelo Němců, Rusů a Britů, sdělila dnes řecká centrální banka. Údaje maří naděje předlužené a krizí zasažené země na letošní příznivý vývoj jejího klíčového ekonomického odvětví.

 

Celkové příjmy za čtvrtletí klesly na 396 milionů eur (deset miliard Kč) a průměrný výdaj jednoho zahraničního návštěvníka se snížil o 3,8 procenta na 405 eur. Výdaje turistů z Ruska se propadly o 41 procent, příjmy od Němců klesly o 7,9 procenta a od Britů o 11 procent. Příjmy od turistů z Evropské unie klesly o 28 procent a od návštěvníků ze zbytku světa o 9,5 procenta.

"Údaje potvrzují, že letošní rok bude pro turistický sektor obtížný. Negativně se na něm projeví recese v eurozóně a vysoká nejistota v zemi," řekl agentuře Reuters ekonom National Bank of Greece Nikos Magginas. Podle něj se zřejmě nepříznivý trend ve druhém čtvrtletí ještě zhorší a ve stabilizaci lze doufat nejdříve ve druhé polovině roku.

Cestovní kanceláře v poslední době zaznamenávají výrazný pokles o dovolenou ze strany Němců, kteří se na řeckých příjmech z turistiky podílejí nejvíce. Přispívají k tomu zprávy o násilí vůči Němcům kvůli tvrdým úsporným opatřením požadovaným německou kancléřkou Angelou Merkelovou výměnou za finanční pomoc. Turistům vadí také časté stávky a protesty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK