Euro kvůli Řecku a Španělsku kleslo na nové dvouleté minimum

25.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 25. května (ČTK) - Evropská měna se dnes ve strachu z vývoje v eurozóně propadla na další dvouleté minimum k dolaru pod hranici 1,25 USD a celý tento týden bude pro ni zřejmě nejhorší za posledních pět měsíců. Vedle možného odchodu Řecka z evropské měnové unie panují největší obavy o Španělsko, kde dnes Katalánsko požádalo vládu v Madridu o finanční pomoc.

Euro odpoledne sestoupilo těsně pod klíčovou hranici 1,25 USD, nové minimum za téměř dva roky. Po 15:30 SELČ bylo se ztrátou 0,1 procenta na 1,2523 USD. Tento měsíc už jeho kurz ztratil více než pět procent. Dolarový index vůči koši měn stoupl na 82,461 bodu, nejvýše od září 2010.

Katalánský premiér Artur Mas odpoledne prohlásil, že jeho autonomní oblast potřebuje finanční pomoc od ústřední španělské vlády, protože přestává být schopna splácet dluhy. Finanční problémy 17 španělských autonomních oblastí ohrožují finanční stabilitu země a spolu s problémy místních bank ji posunují blíž k pádu do dluhové krize.

"Zpráva o Katalánsku měla velký vliv, protože z ní plyne, že španělská vláda se možná bude muset více zadlužit, což si nemůže dovolit," řekl agentuře Reuters Richard Franulovich z newyorské makléřské firmy Westpac Secuirties. Na Masovo prohlášení reagovaly růstem výnosy španělských dluhopisů a akcie v Evropě i na Wall Street po něm klesly.

Euro v posledních dnech klesá na stále nová minima, zejména ve strachu z výsledku nových voleb v Řecku. Pokud v nich příští měsíc vyhrají strany vystupující proti podmínkám mezinárodní finanční pomoci, bude zemi hrozit bankrot a odchod z eurozóny.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK