Akcie na pražské burze v týdnu nepatrně posílily o 0,1 procenta

25.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. května (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu nepatrně posílily. Hlavní index PX ve srovnání s minulým pátkem stoupl o 0,1 procenta na 869,6 bodu. Nejvíce zlevnily akcie mediální společnosti CME, naopak nejvíce si polepšily cenné papíry developerské firmy Orco. V předchozím týdnu index PX klesl o 4,5 procenta.

"Podle očekávání se uplynulý týden vyznačoval zvýšenou rozkolísaností kvůli očekávání mimořádného summit EU, který však nepřinesl žádná zlomová rozhodnutí. Investoři vedle politických informací sledovali rovněž ekonomická data. Ta přinesla opětovně spíše vlažné výsledky. Situace v Evropě, konkrétně ve Španělsku, se dále přiostřila," popsal náladu na trhu analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce rostoucí akcií v uplynulém týdnu byla společnost Orco, která přidala 12,3 procenta na 68,50 Kč. Společnost zveřejnila podle Vaníčka solidní hospodářské výsledky za první čtvrtletí i výhled. Potvrdila také pokračování v konverzi dluhu do akcií včetně konečné čisté hodnoty aktiv po dokončení procesu oddlužování.

Nejvíce klesajícím titulem byla CME s poklesem o 6,6 procenta na 123 Kč. CME obdržela snížené hodnocení od ratingové agentury Standard & Poor's již minulý pátek. Goldman Sachs pak pro CME potvrdila prodejní doporučení s cílovou cenou 137 Kč.

Nadcházející týden bude ve znamení makroekonomických dat a očekávání politického vývoje v Evropě, předpověděl Vaníček. Začínají se prý objevovat spekulace o možném zásahu Evropské centrální banky do současného vývoje.

"V případě nečinnosti autorit a pokračující slovní přestřelce evropských politiků ohledně budoucnosti Řecka a případném vlivu na eurozónu při jeho eventuálním odchodu z ní by pravděpodobně pokračovalo velmi rozkolísané obchodování s převažujícím ústupem od rizika," uzavřel analytik.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK