Americké akcie bez větších změn, trh se zaměřuje na eurozónu

25.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 25. května (ČTK) - Americké akcie zůstávaly v polovině dnešního rozkolísaného obchodování bez větších změn. Investoři se zaměřují na eurozónu a obavy z vývoje v Řecku a Španělsku je odrazují od nákupů rizikových aktiv.

V poledne newyorského času (18:00 SELČ) Dow Jonesův index ztrácel 0,2 procenta a byl kolem 12.504 bodů. Širší index S&P 500 naopak získával 0,1 procenta na 1324 bodů. Index technologického trhu Nasdaq byl se ztrátou necelého bodu na 2838 bodech.

Wall Street navzdory slabému začátku týdne směřuje k nejlepšímu týdennímu zisku za více než dva měsíce. Obchodování je ale celý týden kolísavé a dnes je zvláště slabé, protože investoři se před pondělním volnem nepouštějí do nových pozic.

Z eurozóny přicházejí další zprávy o technických přípravách vlád a firem na odchod Řecka z měnové unie. Zdroje agentury Reuters informovaly o zvýšených přípravách u francouzských bank a belgický premiér Didier Reynders řekl, že pokud by se centrální banky a firmy na odchod Řecka nechystaly, byla by to "hrubá profesionální chyba".

Dnes se na trzích dál zvýšily obavy z problémů ve Španělsku, když Katalánsko vyzvalo vládu v Madridu k poskytnutí další finanční pomoci. Finanční problémy španělských autonomních oblastí ohrožují finanční stabilitu země a spolu s problémy místních bank ji posunují blíž k pádu do dluhové krize.

Akcie sociální sítě Facebook, které před týdnem zažily nepříliš povedený burzovní debut, dopoledne posílily o tři procenta. Byly však stále kolem 32 dolarů, což je asi 15 procent pod upisovací cenou 38 dolarů a jen mírně nad dosavadním minimem pod 31 dolary.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK