Akcie v USA v pátek kvůli eurozóně klesly, euro oslabilo

26.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 26. května (ČTK) - Akcie v USA v pátek oslabily, protože investoři neměli zájem pouštět se do nových obchodů před prodlouženým víkendem v USA a situace v eurozóně je zatím stále nejistá. Ztrácely hlavně průmyslové společnosti. Za celý týden si však všechny tři indexy připsaly zisky.

Index Dow Jones v pátek oslabil o 74,92 bodu, tedy 0,6 procenta, na 12.454,83 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 klesl o 2,86 bodu, čili 0,22 procenta, na 1317,82 bodu. Za celý týden však Dow Jones stoupl o 0,7 procenta a S&P o 1,7 procenta. Index technologického trhu Nasdaq ztratil 1,85 bodu, neboli 0,07 procenta, a skončil na 2837,53 bodu. Od počátku týdne ale vzrostl o 2,1 procenta.

Investoři jsou nervózní hlavně kvůli Řecku. Z eurozóny přišly další zprávy o technických přípravách vlád a firem na odchod Řecka z měnové unie. K tomu se přidávají obavy z problémů ve Španělsku, když Katalánsko vyzvalo vládu v Madridu k poskytnutí další finanční pomoci. Finanční problémy španělských autonomních oblastí ohrožují finanční stabilitu země a spolu s problémy místních bank ji posunují blíž k pádu do dluhové krize.

Náladu částečně podpořila zpráva o spotřebitelské důvěře v USA. Ta je za květen podle indexu sestavovaného Michiganskou univerzitou ve spolupráci s agenturou Thomson Reuters nejvyšší od října 2007.

Akcie výrobce letadel Boeing a ropné firmy Chevron ztratily více než jedno procento. Internetová firma Google oslabila o dvě procenta. Akcie sociální sítě Facebook klesly o 3,4 procenta na 31,91 USD. Jedinými sektory z indexu S&P, které si připsaly zisky, byly telekomunikační a energetický.

Kvůli obavám z odchodu Řecka z eurozóny a zprávám ze Španělska euro vůči dolaru oslabilo o 0,2 procenta na 1,2512 USD, když během dne se propadlo až na 1,2495 USD. Ztráty si připsalo i za celý týden, a to již čtvrtý týden za sebou, a od počátku měsíce ztratilo 5,5 procenta. Dolar vůči jenu posílil o 0,1 procenta na 79,63 JPY díky nákupu japonských dovozců a změnám pozic investorů před prodlouženým víkendem. V USA jsou trhy v pondělí kvůli státnímu svátku zavřené, napsala agentura Reuters.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK