Hitachi se vrací do Trianglu, místo LCD bude dělat autotlumiče

29.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem 29. května (ČTK) - Japonský strojírenský koncern Hitachi obnoví výrobu v průmyslové zóně Triangle u Žatce. Továrnu, v níž v roce 2009 skončil s výrobou LCD obrazovek, využije na výrobu tlumičů do automobilů. Vyrábět chce od března 2013 a během roku počítá s náborem minimálně 300 lidí. To je zhruba třetina původního počtu, vedení Hitachi ale nevylučuje další rozšíření provozu. Novinářům to dnes řekl ředitel evropské divize Hitachi Automotive Systems Takaši Širaiši.

Továrna, kterou si Hitachi v zóně postavila, zatím vyráběla jen menší část své historie. Provoz tam začal v roce 2007, už na začátku roku 2009 ale přišlo ukončení výroby a propuštění všech 800 zaměstnanců. Teď ji chce využít jiná divize koncernu, která vyrábí autodíly. Na začátku roku 2013 chce nabrat prvních 150 lidí, zahájit výrobu a během roku zaměstnat minimálně dalších 150. "Nechceme takový prudký růst jako tehdy, místo toho chceme stabilní výrobu i počty zaměstnanců," řekl Širaiši.

Výrobní program zatím vedení nechce příliš specifikovat, ví se jen, že půjde o tlumiče do aut a že by mělo jít o největší podobný závod firmy v Evropě. Hitachi nevylučuje ani rozšíření výroby, v 25hektarovém závodě prý zbude místa víc než dost.

Do Trianglu přitom v posledních dvou letech přicházejí především výrobci autodílů. Láká je hlavně výhodná poloha. "Stačí se podívat na polohu Žatce a pochopíte, proč jsme sem šli," řekl vloni na podzim provozní ředitel výrobce interiérů Johnson Controls Wolfgang Engelhard, načež ukázal na mapu, na níž byla okolo Žatce nakreslená kružnice o poloměru zhruba 150 kilometrů. V ní tehdy bylo vyznačených sedm automobilek v Čechách a v Sasku.

Hitachi zatím nespecifikovalo ani odběratele. "Můžeme jen prozradit, že to jsou zákazníci vně Česka. Nejen Německo, ale i další země," odpověděl na dotaz ČTK ředitel českého závodu Džacuhiko Abe.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK