Fiat Industrial plánuje fúzi s výrobcem zemědělských strojů CNH

30.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milán 30. května (ČTK) - Italský výrobce nákladních automobilů Fiat Industrial plánuje fúzi s americkým výrobcem zemědělských a stavebních strojů CNH, ve kterém vlastní nyní majoritní podíl. Spojením má vzniknout globální skupina zaměřená na výrobu těžkých průmyslových strojů o tržní kapitalizaci 22 miliard USD (451 miliard Kč) a zaměřením na Severní Ameriku. Oznámila to dnes italská společnost, která doufá, že sloučení bude dokončeno ještě v letošním roce.

Fiat Industrial vlastní v současnosti v CNH podíl 88 procent. Nová skupina má mít akcie na newyorské akciové burze, kde se nyní obchoduje s akciemi CNH. Své akcie by však nabídla i v Evropě. Akcionáři obou společností mají za své akcie dostat akcie nové, sloučené skupiny se sídlem v Nizozemsku v poměru, který bude vycházet z tržní ceny firem v březnu a dubnu. Dohodu ještě musí schválit akcionáři. Firma CNH se zatím k návrhu nevyjádřila.

"Navrhovaná transakce je přirozeným pokračováním procesu zjednodušování světa Fiatu," uvedl předseda Fiat Industrial Sergio Marchionne. Zjednodušování začalo v roce 2010, kdy se Fiat Industrial oddělil od turínské automobilky Fiat. Marchionne se již postaral o spojení Fiatu s americkou automobilkou Chrysler, díky které získala italská automobilka významnou pozici v USA.

CNH prodává zemědělské a stavební stroje pod značkami Case a New Holland ve 170 zemích. Fiat Industrial vyrábí nákladní auta a autobusy pod značkou Iveco, motory a převodovky, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK