Jak ušetřit na zábavě

20.02.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Tento týden se zaměřujeme na úsporu vašich domácích výdajů. Dnešním tématem je zábava a vše kolem ní. Pokud se vám zdá, že jsou kino nebo hodina squashe moc drahé, jste zde na správném místě!

Téma tohoto týdne: Jak uhlídat domácí výdaje

Každý z nás si aspoň jednou za čas spočítá, kolik měsíčně vydělá a kolik utratí. Pokud je výsledek po odečtení výdajů od příjmů kladný, hned je na světě krásně. Horší je to však v případě, kdy se dostanete do záporných čísel. V tom případě je potřeba se vážně zamyslet nad všemi vašimi výdaji. U některých je nutné zvážit, zda jsou opravdu nezbytné. U jiných, méně důležitých ale přesto pro život nezbytných, jen stačí držet se pravidla "Platit, ale nepřeplácet".

Tento týden se zaměřujeme na úsporu vašich domácích výdajů. Už jsme vám prozradili, jak se dá uspořit na bydlení, energii, nákupech a na dopravě. Dnešním tématem je zábava a vše kolem ní. Zaměřme se nyní na dvě nejdůležitější oblasti zábavy, kterými jsou kultura a sport.

Kultura

Když byl v ČR otevřen první multiplex, našlo se jen pár lidí, co ho nechtěli aspoň jednou navštívit. Vstupenka do multikina stála sice oproti ostatním klasickým kinům zhruba trojnásobek, ale nadstandardní služby byly opravdu lákavé. Mohli jste si koupit popcorn, párek nebo zmrzlinu, k tomu nealko nebo i pivo a to vše si vzít sebou do kinosálu.

V dnešní době chodí lidé do MULTIPLEXU z různých důvodů. Jednou z největších výhod je mnohem větší výběr filmů v MULTIKINECH oproti klasickým kinům a navíc v kvalitě zvuku Dolby SR. Výhodou multikin je také mnohem větší komfort při sezení. A když vás po filmu přepadne chuť zajít někam na pivo nebo panáka, příjemné restaurace naleznete přímo v  MULTIPLEXU. Nevýhodou jsou vyšší ceny a také větší vzdálenost od centra.

Tabulka: Srovnání nabídky klasického kina s MULTIKINEM

Co nabízí svým návštěvníkům

Klasické kino

MULTIKINO

Nabídka filmů

Filmy jsou promítány podle programu kin.

Každý den nabídka všech nejnovějších filmů.

Kvalita obrazu a zvuku

Normální obraz a zvuk, některá kina mají zvuk Dolby SR.

Vysoce kvalitní obraz, kvalitní zvuk Dolby SR.

Komfort sezení

Většinou málo místa.

Vysoce komfortní sedadla i s místem pro odložení pití.

Občerstvení

Malá nabídka, někde dokonce žádná

.

Popcorn, Nacho´s, nealkoholické nápoje, Nescafé, pivo, cukrovinky, zmrzlina, bonbóny, apod.

Možnost vstupu pro vozíčkáře, vybavení pro nedoslýchavé, apod.

Až na výjimky žádná.

Do kina je bezbariérový přístup, ve všech sálech je k dispozici moderní zařízení pro nedoslýchavé.

Ceny

Základní vstupné - pod 100 Kč

Děti, studenti, senioři - sleva cca 25% (ale ne všude)

Základní vstupné cca 140 Kč

Děti, studenti, senioři - cca 100 Kč

Sleva - např. jeden den z týdne jednotné vstupné cca 100 Kč

Další výhody

Toalety, šatny na kabáty, apod.

V MULTIPLEXU na vás kromě kin čekají různé kavárny, bary, restaurace, obchody, toalety, apod.


Sporty

  • Aktivně - squash, tenis, posilování, volejbal, basketbal, snowboard, lyže, běžky, windsurfing, kitesurfing, apod.
  • Pasivně - Lístky na různá sportovní utkání, oslavy vítězství, apod.

Jak uspořit aktivně
Jednou z možností, jak se dá uspořit například na squashi, je zvolení jiného času. Například místo 1/2 hodiny odpoledne s cenou cca 130 Kč si zahrajte ráno před prací. Po hře se krásně prohřejete ve sprše, budete pak v práci mnohem uvolněnější a navíc zaplatíte jen cca 100 Kč.
Mezi další možnosti patří například důkladné zvážení, zda nebude levnější si sportovní vybavení jen půjčovat  místo jeho koupě. Například u tenisu nebo snowboardu vám koupi rakety rozhodně doporučujeme. Ale například u windsurfingu nebo kitesurfingu, kterému se budete věnovat jen několik týdnů ročně, bude ze začátku rozhodně výhodnější půjčení v nějaké sportovní půjčovně nebo od vašich známých.

Jak uspořit pasivně
Při nákupu lístků se dá nejlépe uspořit využitím různých předprodejů nebo zamluvením lístků dopředu pomocí telefonu, faxu nebo internetu (mail, vyplnění formuláře), apod.
Často se vyplácí důkladné přečtení všech informací o vašich vysněných lístcích. Například můžete zjistit, že při odběru 10 a více lístků získáte slevu 25%, apod.
Další možností je sledováním různých "soutěží o lístky" v tv, kině, v divadle, v rádiu, na internetu, apod.
 

Možností, jak uhlídat domácí výdaje, je mnoho. Je však jen na vás, zda je po přečtení tohoto článku použijete také v praxi. Přejeme vám příjemnou zábavu.

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky