Skladovou halu za 400 mil Kč otevřel v Jirnech developer Prologis

31.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jirny (u Prahy) 31. května (ČTK)- Potravinářský řetězec Globus ČR dnes v Jirnech u Prahy převzal obří skladovou halu o ploše 29.000 metrů čtverečních. Sklad s prostorem pro chlazené výrobky vybudovala developerská firma Prologis za téměř 400 milionů korun. Hala je součástí 55hektarového logistického areálu u dálnice D11. Prologis chystá další expanzi do okolí, řekl ČTK viceprezident pro ČR a Slovensko Martin Polák.

„Unikátem haly je chlazený prostor pro ovoce, zeleninu a mléčné výrobky. Z celkové plochy haly zabírá téměř 6000 metrů čtverečních,“ upřesnil. „Stavba na míru pro řetězec začala vloni v lednu a již na podzim byl otevřen suchý sklad. Prostory s kontrolovanou teplotou zahájily provoz v prvním čtvrtletí,“ uvedl.

Hala s výškou 12 metrů umožňuje uskladňovat zboží v regálech převyšujících deset metrů. „Měsíčně jsme schopni naskladnit až 70.000 palet zboží, jen v chlazené sekci jich je na 18.000. Hala dodává zboží všem 15 domům Globus v Čechách,“ řekl šéf logistiky firmy Globus ČR Ondřej Zíka. „Pracujeme zde ve třech směnách, v hale našlo práci zhruba 100 zaměstnanců, jen v chlazené části jich pracuje kolem 60. V celém jirnském areálu Prologisu, tedy i v další hale, má naše firma kolem 250 lidí,“ dodal.

Developer, který zahájil výstavbu logistického centra v katastru obce Jirny v roce 2005, na místě bývalých polí vybudoval na 22 hektarů skladových ploch. Rozloha celého areálu je přibližně 55 hektarů, firma se dál chystá expandovat. Přímo vedle nové haly je tříhektarový pozemek, kde v nejbližších letech vznikne další hala, uvedl Polák. Naproti přes silnici už Prologis vlastní dalších 30 hektarů k výstavbě.

Prologis podle Poláka pronajímá skladové prostory firmám obvykle na pět až sedm let. Mezi klienty v parku v Jirnech patří také společnosti DHL Solutions, ROSA market, Thimm Obaly nebo Toyota Tsusho Europe. Podle mluvčí Marty Tęsiorowské k letošnímu březnu firma v ČR disponovala 28 logistickými budovami o rozloze přes 633.000 metrů čtverečních. Ke stejnému datu celosvětově vlastnila investice na celkové odhadované ploše 54,2 milionu metrů čtverečních ve 22 zemích světa.

jun jpt

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK