Cena zlata zaznamenala nejvyšší květnový propad za 30 let

31.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Cena zlata v květnu pokračovala již čtvrtý měsíc za sebou v poklesu, což je nejdelší ztrátové období od roku 2000. Podle předběžných údajů se za květen cena snížila o zhruba šest procent a zaznamenala tak nejhorší květnový propad za 30 let.

 

Obavy o zdraví španělského bankovního systému, růst úvěrových nákladů Itálie a Španělska a nejistota před řeckými volbami, které zřejmě rozhodnou o tom, zda země zůstane v eurozóně, přiměly investory uchýlit se tento měsíc k bezpečnému dolaru. To přispělo k poklesu ceny zlata, které je citlivé na zisky dolaru. Když dolar roste, zdražuje to zlato pro neamerické investory a jejich zájem o kov tak klesá.

"Zlato šlo přímo dolů s dalšími komoditami a akciemi kvůli vysoké averzi k riziku. Ale teoreticky by to měl být argument pro růst ceny zlata," komentoval situaci na trhu analytik Commerzbank Daniel Briesemann. "Velmi silný dolar drží v tuto chvíli zlato pod kontrolou. Ale jakmile uvidíme obrat, který se může stát kdykoliv, uvidíme zřejmě cenu zlata jít mnohem více vzhůru," dodal. Podle agentury Reuters cena zlata odpoledne v New Yorku klesla o 1,4 procenta na 1562 dolarů za troyskou unci.

Ztráty eura za květen budou zřejmě kvůli stupňující se krizi v eurozóně nejvyšší za osm měsíců. Nedařilo se ani evropským akciím, které zaznamenaly nejvyšší propad od srpna.

Autor článku

aktualita

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK