Soud zamítl insolvenční návrh na výrobce baget Crocodille ČR

01.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. června (ČTK) - Městský soud v Praze zamítl insolvenční návrh na předního tuzemského výrobce baget a sendvičů Crocodille ČR. ČTK to dnes zjistila z insolvenčního rejstříku. Insolvenční návrh podal začátkem týdne dopravce Milan Kvasnička z Týnce nad Labem. Podnikatel tvrdí, že firma mu dluží za přepravu zboží 413.000 korun, z toho 204.000 korun déle než tři měsíce po lhůtě splatnosti. Podle soudu měl návrh nedostatky. Kvasnička totiž neuvedl potřebné údaje o dalších věřitelích.

 

Podle zákona je dlužník v úpadku, jestliže má více věřitelů, peněžité závazky po dobu delší 30 dnů po lhůtě splatnosti a tyto závazky není schopen plnit. Všechny tři uvedené podmínky přitom musí být splněny současně.

 

Podle soudu Kvasnička sice uvedl, že Crocodille ČR má závazky, u nichž překročil dobu splatnosti o více než tři měsíce, také vůči jiným dodavatelům, neuvedl k tomu však podrobnosti. Podle Crocodille ČR je insolvenční návrh účelovým činem bývalého dodavatele.

 

"V daném případě věřitel charakterizoval vlastní pohledávku za dlužníkem, avšak ve vylíčení rozhodujících skutečností osvědčujících úpadek dlužníka nedostál proto, že neuvedl žádné konkrétní údaje o dalších věřitelích se splatnými pohledávkami proti dlužníkovi," stojí v usnesení soudu.

 

Crocodille ČR bagety a sendviče vyrábí v Žiželicích poblíž Chlumce nad Cidlinou. V současnosti má distribuční místa v Praze, Brně, Vídni a Budapešti a zaměstnává celkem 700 lidí. Firma podle posledních dostupných údajů zásobuje zhruba 3500 odběratelů, mezi kterými jsou supermarkety, samoobsluhy, letištní stravovací zařízení, čerpací stanice, provozovatelé automatů a sportovní, kulturní či zábavní centra.

 

Vedle produkce balených sendvičů Crocodille ČR provozuje řetězec prodejen s rychlým občerstvením Bageterie Boulevard. Loni firma koupila německého výrobce sendvičů Bakestreet, jehož prostřednictvím chce expandovat na německém trhu.

 

V roce 2010 Crocodille ČR, jejíž základní kapitál činí čtyři miliony korun, vzrostly tržby o pětinu na 855 milionů korun a její zisk se zvýšil zhruba o devět procent na 59 milionů korun. Výsledky loňského hospodaření společnost zatím nezveřejnila. Jediným vlastníkem firmy založené před 20 lety je Petr Cichoň.

 

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK