Vyplňte si daňové přiznání sami

17.02.2004 | , Finance.cz
DANĚ


Připravili jsme pro vás návod, jak snadno a hlavně správně vyplnit daňové přiznání k dani z příjmů právnických osob. Také vám prozradíme, kdo je musí podávat, kdo je osvobozený, jaké tiskopisy jsou platné, kde je vzít, kdy zaplatit daň, apod.

Kdo musí daňové přiznání podat

Daňové přiznání k dani z příjmů právnických osob jsou povinny podat ty osoby, které nejsou fyzickými osobami (§ 17 zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů ve znění pozdějších předpisů). Poplatník je povinen po uplynutí zdaňovacího období nebo jeho části, za které se daň vyměřuje, podat daňové přiznání, a to i v případě , že nevykáže základ nebo vykáže daňovou ztrátu.


Kdo je osvobozený

Poplatník (uvedený v § 18 odst. 3 zákona) nemá povinnost podat daňové přiznání, pokud nemá příjmy, které jsou předmětem daně , nebo má pouze příjmy od daně osvobozené (§ 19 zákona) a příjmy, z nichž je daň vybírána srážkou (podle zvláštní sazby daně podle § 36 odst. 2 zákona), krom úrokových příjmů (vymezených v § 36 odst. 6 písm. a) zákona), z nichž povinnost plátce srazit daň nastala do 31. prosince 2003, a u kterých nebyla provedením srážky splněna daňová povinnost. 

Dále se povinnost podávat daňové přiznání nevztahuje na veřejné obchodní společnosti. Tím však není dotčena jejich povinnost podat daňové přiznání, pokud je k tomu (podle § 40 odst. 1 zákona e . 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků , ve znění pozdějších předpisů) vyzve správce daně.


Jaký tiskopis daňového přiznání je uznatelný

Daňové přiznání lze účinně podat jen na:

  • tiskopise vydaném ministerstvem financí nebo
  • počítačových sestavách, které mají údaje, obsah i uspořádání údajů shodné s tiskopisem vydaným ministerstvem financí

Povinnou přílohou daňového přiznání poplatníků účtujících v soustavě podvojného účetnictví je účetní závěrka (podle § 18 odst. 1 zákona č . 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění platném do 31. prosince 2003).
Povinnou přílohou daňového přiznání poplatníků účtujících v soustavě jednoduchého účetnictví výkaz o příjmech a výdajích a výkaz o majetku a závazcích (§ 15 odst. 5 zákona o účetnictví).
 

Kde vzít formuláře

Formuláře daňových přiznání jsou k dispozici na podatelnách finančních úřadů v papírové podobě, nebo na MFCR v elektronické podobě.
Inteligentní formuláře, které obsahují i základní matematiku a vzájemné vazby jednotlivých políček jsou zdarma ke stáhnutí k dispozici na http://www.finance.cz/ . Konkrétně tiskopis "Přiznání k dani z příjmů právnických osob" si můžete zdarma stáhnout a vyplnit zde.


Jak se smí přiznání podat

Podání daňového přiznání lze kromě klasického vystání fronty na finančním úřadě učinit i za použití elektronické přenosové techniky (internetu), pokud splní dvě podmínky. Za prvé musí být elektronicky podepsané. Za druhé musí být struktura a tvar daňového přiznání, včetně jeho příloh, zveřejněna ministerstvem financí.


Kdy se musí přiznání podat

Daňové přiznání k dani z příjmů právnických osob se podává nejpozději do tří měsíců po uplynutí zdaňovacího období (do 31.3.2004).

Jsou-li poplatníci povinni na základě zvláštního zákona mít účetní závěrku ověřenou auditorem nebo předkládá-li jejich daňové přiznání daňový poradce, podává se daňové přiznání nejpozději do šesti měsíců po uplynutí zdaňovacího období (do 30.6.2004). Podmínkou prodloužení lhůty je, aby příslušná plná moc k zastupování byla podána správci daně před uplynutím neprodloužené lhůty.

Pozor: Připadne-li lhůta pro podání daňového přiznání na sobotu, neděli nebo státem uznaný svátek, je posledním dnem této lhůty nejblíže následující pracovní den.

Zdaňovacím obdobím (podle § 17a zákona) je:
a) kalendářní rok,
b) hospodářský rok,
c) období od rozhodného dne fúze nebo převodu jmění na společníka nebo rozdělení obchodní společnosti nebo družstva do konce kalendářního roku nebo hospodářského roku, ve kterém byly fůze nebo převod jmění na společníka anebo rozdělení zapsány v obchodním rejstříku,
d) účetní období, pokud je toto účetní období delší než nepřetržitě po sobě jdoucích dvanáct měsíců.


Komu se daňové přiznání podává

Přiznání se předkládá místně příslušnému správci daně (tj. finančnímu úřadu), v obvodu jehož působnosti má poplatník sídlo.


Návod k vyplnění tiskopisu přiznání a příslušných příloh

Tiskopis "Přiznání k dani z příjmů právnických osob" (podle zákona č. 586/1992 Sb. O daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů) má označení 25 5404 MFin 5404 vzor č. 13.

Vezměte si "Pokyny k vyplnění přiznání k dani z příjmů právnických osob" a na straně "2" v dolní části postupujte podle pokynů vyplnění daňového přiznání.


Jak ve formulářích zaokrouhlovat

Čísla ve všech  kolonkách se zaokrouhlují nahoru nebo dolů na celé koruny. Výjimkou je daň, kterou je třeba zaokrouhlit vždy nahoru.


Jak se dá placení daně odložit

Máte platit vysoké daně a nechce se vám do toho? Zkuste se s finančním úřadem dohodnout na pozdější platbě.

Najměte si daňového poradce
Nejčastějším způsobem, jak prodloužit lhůtu zaplacení daně, je posunutí termínu pro podání daňového přiznání. Stačí, když k 31. březnu 2004 dodáte na finanční úřad plnou moc, opravňující daňového poradce k vyplnění vašeho daňového přiznání. Tímto krokem získáváte při platbě daně z příjmu k dobru tři měsíce. Daňový poradce sice něco stojí, ale během těchto třech měsíců může dát peníze k zaplacení daně například do banky.

Požádejte o posečkání daně
Podali jste daňové přiznání v řádném termínu a přesto nechcete platit daň hned? I v tomhle případě si můžete lhůtu pro zaplacení daně prodloužit. Pro tento postup používá česká legislativa výraz "posečkání daně" a musíte o něj požádat finanční úřad. V žádosti musíte podrobně zdůvodnit, co vás k tomuto kroku vede.
Posečkání daně povoluje správce daně, a to například v případech, kdy by daňová povinnost v řádném termínu pro vás měla za následek vážnou majetkovou újmu. Za ni lze považovat například nucený odprodej majetku.

Plaťte daň ve splátkách
Nechce se vám platit celou daň najednou? Tak si svůj dluh rozložte do splátek. Jak lidé tak i firmy totiž mohou finanční úřad požádat nejen o posunutí termínu, ve kterém je nutné zaplatit daň, ale také o možnost uhradit svůj dluh ve splátkách.  O rozložení platby na splátky musíte požádat stejným způsobem, jako u posečkání daně. V případě, že finanční úřad nepovolí posečkání nebo splátky, musíte daň co nejrychleji zaplatit, abyste se nevystavili riziku penalizace.

Daňová amnestie
I v daních se občas stanou dobré skutky. V krizových situacích vám může stát platbu daně zcela prominout. V názvosloví daňových poradců se pro prominutí daně používá výraz "daňová amnestie". O prominutí musíte opět  požádat Ministerstvo financí. Pokud vám bude žádost zamítnuta, můžete ji podat znovu víckrát po sobě. Dodržet musíte vždy dvě věci: šedesátidenní interval od zamítnutí předchozí žádosti a uvedení jiných důvodů v každé další žádosti. Uznatelnými důvody může být případný prodej majetku, propuštění zaměstnanců apod.

Výpočet úroku u posečkání a splátek daně
V případě, že vám správce daně termín posune nebo rozloží na splátky, zvýší se daň o úrok ve výši 140 procent diskontní sazby ČNB. Správce daně na základě diskontní sazby stanoví aktuální úrokovou sazbu.

Uveďme si to na konkrétním příkladu: Předpokládejme, že aktuální úroková sazba je 2,1 procenta. Úrok z vaší dlužné částky např. 10 tisíc korun pak bude za tři měsíce činit 52,50 Kč.


Jaké je penále a daňové nedoplatky při nezaplacení

Daňový dlužník je v prodlení, nezaplatí-li splatnou částku daně nebo zálohu na daň nejpozději v den její splatnosti.
Za každý den prodlení jste povinni zaplatit penále ve vyši 0,1 % nedoplatku daně, které se počítá počínaje dnem
následujícím po dni splatnosti až do dne platby, a to ode dne původního dne splatnosti, nejdéle za 500 dní prodlení; za každý další den prodlení se uplatní penále ve vyši 140 % diskontní sazby  České národní banky platné v první den kalendářního čtvrtletí.

Z rozdílu mezi daní vypočtenou v daňovém přiznání a daní uvedenou daňovým dlužníkem v dodatečném daňovém přiznání se vypočte penále ve vyši 0,05 %, za každý den, nejvýše za 500 dní prodlení; za každý další den prodlení se uplatní penále ve výši 140 % diskontní sazby České národní banky platné v první den kalendářního čtvrtletí.

Nebude-li vaše daňové přiznání nebo dodatečné daňové přiznání podáno včas, může správce daně zvýšit příslušnou vyměřenou daň až o 10 %.

Pozor: Penále se vám nepředepíše, pokud v úhrnu nepřesáhne částku 100 Kč za jedno zdaňovací období.


Zdroj: Přiznání k dani z příjmů právnických osob, Pokyny k vyplnění přiznání k dani z příjmů právnických osob, internet

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ