IEA: USA díky břidlicím brzy předstihnou v těžbě plynu Rusko

05.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kuala Lumpur 5. června (ČTK) - Spojené státy mohou díky mohutnému rozvoji zásob břidlicového plynu do pěti let definitivně předstihnout v těžbě zemního plynu Rusko a stát se jeho největším producentem na světě. Odhadla to v dnešní zprávě Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Levný plyn bude vytěsňovat z americké energetiky uhlí a snižovat závislost USA na dovozu drahé ropy. Americké průmyslové firmy díky němu budou moci získat převahu nad svými evropskými konkurenty, uvádí se ve zprávě vydané na konferenci o plynu v Malajsii.

USA byly již loni s těžbou 653 miliard krychlových metrů těsně za Ruskem, jehož produkce dosáhla 659 miliard kubických metrů. Do roku 2017 by se podle IEA měla americká těžba zvýšit o téměř 20 procent na 769 miliard krychlových metrů, zatímco v Rusku čeká energetický poradce 28 západních zemí mírnější růst na 757 miliard m3.

"Spojené státy budou do roku 2017 jedním z největších zdrojů růstu nabídky a těžba plynu zde bude i přes obtížné cenové prostředí nadále zažívat rozmach," konstatovala IEA. Americké ceny plynu kvůli přebytku nabídky v posledních letech prudce klesly, a oslabily tím motivaci ke zvyšování těžby. V příštích letech však bude podle agentury produkce v USA dál růst s podporou drahé ropy, vysoké domácí poptávky a nových příležitostí k vývozu.

Americká poptávka po plynu by měla za pět let vzrůst z loňských 690 miliard na 779 miliard metrů krychlových, a nadále tak bude mírně nad domácí produkcí. Americkou poptávku však může díky plynovodům uspokojovat i plyn z Kanady, takže Spojené státy by podle IEA mohly už brzy využívat k vývozu svého plynu bývalé terminály na dovoz zkapalněného zemního plynu (LNG) na pobřeží Mexického zálivu.

"Pokračující boom nekonvenčního plynu může v USA znamenat konec staleté nadvlády uhlí ve výrobě elektrické energie," uvedla agentura. Podle ní by mohl plynu do roku 2017 převzít pozici uhlí jako nejvyužívanějšího zdroje k výrobě elektřiny.

Hojnost levného plynu bude také požehnáním pro řadu amerických průmyslových sektorů, zejména těch, které jsou náročné na energii. To je podle IEA naopak špatná zpráva pro konkurenceschopnost evropského průmyslu.

"Průmyslový sektor (v Evropě) zápolí s problémy, protože má plyn třikrát až čtyřikrát dražší než Spojené státy, které se tak stanou novým konkurentem evropským odvětvím petrochemie a výroby hnojiv. Na rozdíl od svých amerických konkurentů nebudou mít evropské průmyslové firmy k dispozici žádnou z výhod levného plynu, které přinesl rozvoj břidlicových zásob," uvedla IEA.

USA byly před rozmachem těžby z břidlic největším světovým dovozcem plynu, během pouhých několika let se ale staly v zásadě soběstačnými a američtí producenti připravují jeho vývoz. V USA a Kanadě už vzniklo 12 projektů terminálů na vývoz LNG, zejména do Asie, kde jsou ceny proti USA až desetinásobné. Experti předpovídají, že pokud budou všechny plánované projekty uskutečněny, mohly by se stát USA do konce desetiletí největším světovým vývozcem LNG.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK