Průmyslová výroba v Německu klesla v dubnu o 2,2 procenta

06.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Průmyslová výroba v Německu klesla v dubnu ve srovnání s předchozím měsícem o 2,2 procenta, mnohem více než se čekalo. V březnu naopak stejným tempem rostla. Údaje, které dnes zveřejnilo ministerstvo hospodářství, jsou další známkou toho, že německá ekonomika ztrácí dech.

 

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali v průměru snížení výroby o jedno procento, nejhorší údaj počítal s poklesem o 2,1 procenta. Ministerstvo rovněž revidovalo směrem dolů údaj za březen z původních 2,8 procenta.

Celková výroba zpracovatelského sektoru se snížila o 2,4 procenta, z toho produkce kapitálového zboží, jako jsou tovární stroje, klesla o 3,6 procenta a výroba spotřebního zboží o 3,7 procenta. Produkce energetického sektoru se naopak zvýšila o 2,4 procenta. Produkce ve stavebnictví klesla o šest procent.

Ministerstvo však upozornilo, že výroba i nadále zůstává silná. Podle ministerstva k poklesu přispěla skutečnost, že 30. duben letos připadl na pondělí. A protože 1. května byl státní svátek, mnoho lidí zůstalo doma, napsaly agentury AP a Reuters.

Úterní zpráva ukázala, že zakázky německých průmyslových podniků se v dubnu snížily ve srovnání s předchozím měsícem o 1,9 procenta a zaznamenaly nejhlubší pokles od loňského listopadu.

Německá ekonomika v prvním čtvrtletí vzrostla ve srovnání s předchozími třemi měsíci o 0,5 procenta, a oživila tak po propadu o 0,2 procenta v předchozím čtvrtletí. Meziročně tempo růstu zrychlilo na 1,7 procenta z 1,5 procenta. Analytici ale varují, že Německo nemůže zůstat imunní vůči současným turbulencím v eurozóně, a ekonomiku tak v nejbližší době zřejmě čeká ochlazení. Německo je největší ekonomikou v Evropě a je na něm závislá řada českých firem.

Autor článku

aktualita

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK