Domácí rozpočet ovliňují výdaje za energie

17.02.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Náklady na pořízení nového bydlení ovlivní rodinný rozpočet na mnoho let dopředu. Jak tedy šetřit na běžných provozních výdajích? Už při stavbě nebo rekonstrukci je třeba plánovat výdaje na energie, rozhodovat se jak budeme nový byt nebo dům vytápět a jestli je výhodnější vlastní studna nebo veřejný vodovod...

Téma tohoto týdne: Jak uhlídat domácí výdaje

Řešíte nebo jste řešili rozhodovací problém, jestli se zadlužit hypotékou na 20 a více let a splácet 10 000 korun čistého měsíčně (po celých dlouhých 20 let!)? Rozhodování určitě nebylo snadné. Stačí ale vzít tužku, papír a kalkulačku a spočítat si rozdíl v cenách vlastního bydlení, nájemního nebo podnájemního bydlení. Rychle zjistíte, že investice do vlastního bydlení se určitě vyplatí. Ostatně více se dočtete v našem včerejším FinTriku.

Když už vyřešíte problém, že bydlení ve vlastním ano, pak už jen "detaily" jak svůj nový byt nebo domek provozovat tak, aby náklady na jeho provoz byly co nejnižší. Na toto se často zapomíná, ale právě v měsíčních nákladech na energie (především vytápění, voda, elektřina) je možnos šetřit nejvíce.

Voda
Nejprve informace o vodě. V zásadě máte dvě možnosti (nyní se jedná o bydlení ve vlastním domku):

  1. připojení na veřejný vodovod
  2. vlastní zdroj vody

Výhodou veřejného vodovodu jsou nulové pořizovací náklady, nevýhodou cena jednoho kubíku vody. Cena vody se počítá ze složek vodné a stočné. Pokud se s vodárnami nedomluvíte jinak platí, že stočné je ve stejném množství (metrů krychlových) jako vodné. Cena za jeden metr krychlový odebrané vody je závislá na regionu a pohybuje se přibližně na úrovni 20 Kč/m3. Stočné je zhruba ve stejné výši. Jeden kubík vody tak stojí přibližně 40 korun. Roční odběr 100 m3 je tedy v penězích cca 4 000.

Vlastní zdroj vody má nevýhodu v ceně pořízení vlastní studny (dnes obvykle vrtané) v řádech až 100 000 korun, výhodou jsou (takřka) nulové náklady na metr krychlový odběru. Platí se pouze elektřina (elektrické čerpadlo). Další náklady vzniknou vybudováním vlastního septiku - tedy jímky, kde se odpadní voda shromažďuje.

Podrobnější rozbor jistě najdete na specializovaných internetových stránkách, ale pro hrubou orientaci výše uvedené postačí. Pozor! Je velmi pravděpodobné, že voda jako zdroj v příštích letech výrazně podraží jednak z důvodu změny sazby DPH, ale také proto, že její cena je ve srovnání s cenou v jiných státech na nízké úrovni.

Vytápění
Energetická náročnost domáctnosti je dána mnoha faktory. Jedním z nejdůležitějších je systém vytápění. Je obrovský rozdíl v jednotlivých systémech i médiích (plyn, elektřina, tepelná čerpadla, solární články...). Podrobnější informace se jistě dozvíte na specializovaných serverech. Vždy ale dbejte na:

  • regulaci - inteligentní systémy regulace vytápění uštří tisíce korun ročně
  • nepřetápějte místnost - nejteplejší místností je kouplna (25 st.C), chladno naopak je vhodné do ložnice (max. 18 st.C)
  • termohlavice - investice do osazení termohlavic na každý radiátor v řádu 500 korun za kus se vrátí během první zimy!
  • moderní systémy - ptejte se na možnosti nových druhů vytápění: modernizace klasických domácích kotlů na uhlí, solární systémy, tepelná čerpadla

Elektřina
Elektrická energie je další položkou, která se může výrazně projevit v měsíčních nákladech na bydlení. Když budeme svítit celoročně jednou žárovkou, zaplatíme v průměru např. 30 korun měsíčně. Když bude celý dům (byt) postaven na neekonomických elektrických spotřebičích, zaplatíme desetitisíce. Co tedy hlídat:

  • žárovky - vyměňte klasické wolframové žárovky za energeticky úsporné. Ne všude se hodí, ale v celkovém součtu výrazně ovlivní celkovou spotřebu
  • spotřebiče typu A - když si pořizujete nový elektrický spotřebič (pračka, lednička, myčka), dbejte na to, aby jeho energetická účinnost byla ve třídě A. Vyšší pořizovací cena je kompenzována podstatně nižší spotřebou elektřiny
  • rychlovarná konvice - takový detail jako je ohřívané množství vody v rychlovarné konvici se může také významně projevit na celkovém vyúčtování.
  • orientačí světélko 1W - spočítejte si, kolikrát za večer jdete do koupelny, pokoje, kolikrát zozsvítíte, zhasnete. A přitom se dá šetřit i zde. Do elektrické zásuvky se dá tzv. orientační světlo, to má spotřebu 1W/h. Už nemusíte na toaletě nebo na chodbě svítit a tím také ušetříte.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky