FAO: Světové ceny potravin v červnu výrazně klesly

07.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řím 7. června (ČTK) - Světové ceny potravin v květnu klesly druhý měsíc po sobě a jejich pokles byl výraznější, než se čekalo. Uvedla to dnes Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cenový index potravin se snížil na 204 bodů z dubnové úrovně 213 bodů a pokles zaznamenaly zejména ceny obilnin a olejovin.

"Očekávali jsme sice v květnu pokles, jeho rozsah byl ale překvapivý," řekl agentuře Reuters k dnešní měsíční zprávě FAO její ekonom Abdolreza Abbassian. "Nacházíme se v situaci, kdy se dodávky zlepšily. Ovlivnily to i ceny dalších komodit, které všechny klesaly, a vliv měl i silný kurz dolaru," dodal.

Abbassian předpověděl, že v dalších měsících bude cenový pokles pokračovat. Vzhledem ke květnovému výpadku produkce bude ale jeho tempo zřejmě mírnější.

FAO dnes také zvýšila odhad letošní sklizně obilovin na 2,419 miliardy tun z dubnové prognózy 2,371 miliardy tun. Zejména se zlepšil výhled americké sklizně kukuřice. Odhad globálních zásob obilovin na konci sezony 2012/2013 FAO zvedla na 548 milionů tun z dubnové úrovně 524 milionů tun.

Loni v únoru se cenový index FAO vyšplhal na rekordní maximum zhruba 240 bodů a zdražování potravin tehdy přispělo k růstu inflace a k nepokojům v arabských zemích. Ve druhé polovině loňského roku se však ceny opět snížily a jejich růst se obnovil mírným tempem v prvním letošním čtvrtletí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK