Řekové nepřiznávají až 45 mld. eur ročně, tvrdí šéf vymahačů daní

08.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řekové ročně nepřiznají na daních až 45 miliard eur (přes bilion korun), což přestavuje až 15 procent řeckého hrubého národního produktu. Kdyby stát získal alespoň polovinu, vyřešil by současné finanční problémy. V rozhovoru pro dnešní vydání německého deníku Die Welt to řekl šéf řeckého úřadu pro vymáhání daní SDOE Nikos Lekkas.

 

Postavil se tak za šéfku Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeovou, která nedávno vyvolala ostré protesty řeckých a francouzských politiků svou výzvou Řekům, aby si v nynější krizi pomohli i sami placením daní, kterému se podle ní mnozí stále snaží vyhnout.

"Naprosto s paní Lagardeovou souhlasím," uvedl Lekkas. "Daňové úniky v Řecku dosahují 12 až 15 procent hrubého národního produktu. To je 40 až 45 miliard eur ročně. Kdybychom z toho dokázali získat jen polovinu, byl by řecký problém vyřešen," dodal šéf SDOE.

To podle něj ale vyžaduje politickou vůli. "Naši politici už to začínají chápat," konstatoval Lekkas, který stojí v čele úřadu od roku 2010. Teprve až poslední rok se podle něj v Aténách přistupuje k daňovým podvodům jako ke zločinu, "a ne jako ke sportu". "Potřebné zákony máme od roku 1996, jen se nikdy neuplatňovaly," poznamenal.

Osud Řecka podle něj přitom závisí na tom, zda se podaří odstranit daňové podvody a nedotknutelnost elit. "Pokud neskončí systematická korupce, která prostupuje celou společností, a zejména pokud elity zůstanou nadále beztrestné, zatímco jsou běžní občané obíráni, pak dojde k sociální explozi," varuje Lekkas.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK