Vývoj ekonomiky byl v 1. čtvrtletí nižší, než odhadovala ČNB

08.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. června (ČTK) - Vývoj ekonomiky byl ve srovnání s odhady ČNB v prvním čtvrtletí letošního roku nižší o 0,7 procentního bodu, a to v meziročním i v mezičtvrtletním vyjádření. Uvedl to dnes ředitel sekce měnové a statistiky ČNB Tomáš Holub.

Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí meziročně klesla o 0,7 procenta a mezičtvrtletně o 0,8 procenta. Ve zpřesněném odhadu to dnes oznámil Český statistický úřad (ČSÚ). Podle předběžných květnových údajů hrubý domácí produkt (HDP) klesl meziročně i mezičtvrtletně o procento.

Pokles spotřeby domácností byl výraznější, než ČNB očekávala. Také meziroční růst fixních investic znatelně zaostal za prognózou ČNB, přičemž pokles stavu zásob byl rovněž o něco výraznější, než ČNB předpovídala. Celková hrubá tvorba kapitálu meziročně propadla, centrální banka očekávala stagnaci. "Dopad uvedených odchylek byl zmírněn vyšším než očekávaným kladným příspěvkem meziroční změny čistého vývozu k vývoji ekonomické aktivity." uvedl Holub. Meziroční snížení spotřeby vlády ovlivněné konsolidaci veřejných rozpočtů bylo ve srovnání s očekáváním ČNB menší.

Podle prognózy ČNB by měla ekonomika v letošním roce stagnovat. "Utlumený vývoj domácí poptávky a záporný příspěvek čistého vývozu budou odrážet výrazné zpomalení růstu zahraniční poptávky a pokračující domácí fiskální konsolidaci," uvedl Holub. V roce 2013 by se ekonomika měla podle ČNB vrátit k růstu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK